Koiran kanssa matkustaminen

 

Matkustaminen koiran kanssa on hyvin yksilöllistä koiran luonteesta ja rodusta riippuen. Osa lentoyhtiöistä ottaa koiran (pienen) matkustamoon ja osassa lemmikit matkustavat vain ja ainoastaan ruumassa. Harri-koirani on toyvillakoira ja se pääsee matkustamaan pienen kokonsa vuoksi matkustamossa. Olenkin aina valinnut lentoyhtiöt sen mukaan, että koira pääsee matkustamoon kanssani.
Harri on luonteeltaan arka ja se tykkää minun läheisyydestäni. En siis ikinä voisi kuvitella laittavani sitä ruumaan, se varmaan saisi slaakin jo pelkästä ajatuksesta. Harri on kuitenkin tottunut lentäjä ja jo kennelistä sen hakiessani olin päättänyt opettaa sen lentämään, sillä tiesin että se tulee reissaamaan mukana. Ostin lentosäädöksiä vastaavan matkustuskopsan sille jo ennen kuin sain pennun edes kotiin ja kiikutin sen kenneliin. Kennellissä se alkoi jo totutella uuteen kopsaansa ja kun hän sitten kotiutui niin ensimmäiset yöt Harri vietti kopsassa nukkuen. Harri ei ehtinyt olla kovin kauaa kotona kun jo lensimme ensimmäisen kerran. Niinpä se on hyvin tottunut mökkiinsä 🙂
Meillä ei ole koskaan ollut kopsan kanssa mitään ongelmia. Harri on kuitenkin kerryttänyt lentokilometrejä ihan kiitettävästi ja kopsa onkin sille ehkä ennemminkin oma turvapaikka. Minulla on tapana nostaa kopsa esille muutamia tunteja ennen lentoa, jolloin se hiffaa että kohta mennään. Se yleensä haluaisikin mennä kopsaan jo valmiiksi odttamaan lähtöä, että varmasti pääsee mukaan.

Harrilla on oma EU-passi, joka vaaditaan ainakin Atlantin yli lennoilla. Se toimii samalla näppärästi myös rokotuskorttina, sillä sinne merkataan kaikki Harrin saamat rokotukset, madotukset jne. Ennen lentoa onkin hyvä tarkistaa, että koiralla on kaikki rokotukset voimassa. Rabies rokotus on sellainen, mikä usein tarkistetaan lentokentällä. Lisäksi koira tulee käyttää eläinlääkärillä tarkastuksessa alle viikon sisään lennosta, jossa lääkäri tekee perustarkastuksen ja toteaa koiran olevan lentokykyinen.
Myös matkustamoon otettavan kopsan kanssa on tarkat rajoitukset. Sen tulee olla pehmeä (mutta semmoinen joka pysyy muodossaan) ja sen maksimimitat useimmissa lentoyhtiöissä on 55x40x20 cm. Lentoyhtiöstä riippuen koiran ja kopan yhteispaino saa olla korkeintaan 6-8kg. Harri painaa itse n. 4kg ja kopsa alle kilon. Me ollaan siis päästy hyvin kaikille lennoille.
Harri on tosi hyvä matkustaja. Mun ei koskaan ole tarvinnut antaa sille mitään rauhoittavia tms, sillä aina kun se pääsee mökkiinsä se laittaa potslojoon. Harri nukkuu yleensä koko matkan ilman minkäänlaisia ilmoituksia. Välillä se saattaa tarkistaa että meikäläinen on vielä matkassa mukana tai vähän kääntää kylkeä, mutta muuten se on unten mailla.
Ennen lentoa kannattaa kuitenkin huomioida muutamia seikkoja. Jokainen koira on tietenkin oma yksilönsä ja kaipaa omanlaisen huomionsa. Me käydään ennen lentoa Harrin kanssa usein pidemmällä lenkillä (mieluiten juoksemassa), jotta kaveri on sitten ihan sippi lennon koittaessa. Jos lentomatka on pidempi, annan Harrille vähän kevyemmän aterian ennen lentoa, jotta hätä ei iske koneessa. Lisäksi varaan pitkille lennoille mukaan rättejä (jos tarvitsee siivota jälkiä jossain päin lennon vaihdon aikana), vesikupin, nappuloita ja purutikkuja kakkapusseja unohtamatta.

 

Joillain lentokentillä on omat koiran ulkoilutusalueet, joihin pääsee yleensä suhteellissen näppärästi mikäli vaihtoaika antaa myöden. Joillain kentillä on jopa kentän sisälle rakennettu koirien omat ”vessat”, joissa on tekonurmikkoa ja lyhtypylväitä 😀 Harri ei oikein koskaan ole hiffannut noita sisävessoja, se on niin kiltisti sitä mieltä, että sisälle ei tehdä tarpeita. Muutaman kerran tämmöisiä hotelli helpotuksia kokeilleena olen todennut, että meidän on parasta suunnata vaihdoilla aina suoraan ulos.
Lentokoneessa Harri on omassa kopsassaan mun jaloissa. Toki se tarkoittaa sitä, että mulla on ihan minimaalinen tila jaloilla, mutta onneksi mua ei ole senteillä siunattu tämän enempää, niin mahdumme oikein hyvin jakamaan jalkatilan. 😀 Pitkäsäärisillä ihmisillä tämä varmaan onkin sitten vähän tukalampi matkustusmuoto.
Koiran bookkaaminen mukaan lennolle tapahtuu aina lentoyhtiön asiakaspalvelun kautta. Lentoyhtiöillä on yksilölliset rajansa, kuinka monta lemmikkiä ne ottavat matkustamoon per lento. Siksi kannattaa olla ajoissa matkaa varatessa. Lento varataan ensin itselleen ja sen jälkeen asiakaspalvelusta saa varaustunnuksella bookattua myös koiran mukaan. Hinta riippuu todella paljon siitä mihin lentää. Atlantin yli lennoilla hinta on muistaakseni ollut n. 100€ per suunta, kun taas Eurooppaan hinta on selkeästi edullisempi. Tänne Espanjaan Harrin lippu maksoi 40€/suunta.
Koiran kanssa lentäminen on siis täysin mahdollista, kun vain valmistautuu matkalle hyvin ja koittaa tehdä siitä koiralle mahdollisimman miellyttävän kokemuksen. Hyvä suunnittelu kun on jo puoliksi tehty. 🙂

Kommentit (8)

 1. Linda
  klo 00:12

  Kiitos postauksesta! Olen muuttamassa kissan kaa Italiasta Suomeen ens vuoden alussa. Kauheita pelkoja koko ajan et kuinka vanha katti reagoi. Kiva oli lukee kuinka Harrin kaa olette jo monta kertaa matkustaneet! 🙂 Toivon teille molemmille kiva ja onnea täynnä tulevaisuus etelässä! 🙂

  1. jannihussi Kirjoittaja
   klo 16:07

   Kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä! 🙂 Mukavia matkustus hetkiä teille kissimirrin kanssa! 🙂

 2. Anna O.
  klo 08:32

  Hei ja kiitos vinkeistä. Olen muuttamassa kahden koiran kanssa Espanjaan ensi vuonna. Vinkit tulevat tarpeeseen. 😊 Mistä olet hommannut Harrin ”kopsan”? 😍 Kivaa loppuvuotta sulle!

  1. jannihussi Kirjoittaja
   klo 18:03

   Kiva että jutusta oli hyötyä! Mistähän hitsin kaupasta se oli… Jokin eläintarvike liike, ehkä Musti ja Mirri? Taisi olla niin että heidän piti tilata tämä kyseinen koko silloin.. Mutta kannattaa käydä kysymässä, uskoisin että heiltä löytyy :)! Mahtavaa loppuvuotta myös teidän köörille! 🙂

 3. Maiju
  klo 14:58

  Minulla ja chihuahua Tikulla on kokemusta jopa Thaimaan lennosta, joka kesti kymmenen tuntia + odottelut kentillä ja Thaimaan päässä karanteenipapereiden täyttö. Hyvin meni ilman vaippoja, ruokaa ja vettä. Paluulento ei sitten mennytkään ihan odotusten mukaisesti, puutteellisten ohjeiden ja kielen takia. Mutta kaikesta selvittiin ja ollaan yhtä kokemusta rikkaampia ja muutamaa sataeurosta köyhempiä.

 4. Siiri / Pilkettä
  klo 09:34

  Minua niin tuskastuttaa tuo painorajoitus. Itselläni olisi juuri sellainen 7,5-8-kiloinen mittelspitz-neiti, joka taitaa olla juuri ja juuri liian iso päästäkseen matkustamoon. Tyttö matkustaisi siellä varmasti täysin ongelmitta – on hyvin rauhallinen ja haluaa vain olla lähellä ihmistä. :/ Minuakin olisi kiinnostanut mikä koppa sinulla on käytössä kun oli niin kevyt, mutta enpä ollut eka kyselijä. Mutta jos siitä löytyy tarkempia tietoja tai millaisia vaatiuksia lentoyhtiöillä on kopille kiinnostaisi!

  1. jannihussi Kirjoittaja
   klo 11:28

   Tsekkasin tuosta kopsasta ja siinä on tämmöinen osoite kuin http://www.petcarrier.com. Merkki Sturdi Products. Toivottavasti näistä on apua 🙂

 5. Venla
  klo 09:40

  Hei!
  Punnitaanko koira+koppa ennen lentoa?
  Mulla koira myös about 7kg ja koppa about 1kg niin aika tiukille menee jos on vaikka vähän paino noussut!
  Ei haluaisi laihikselle raukkaa laittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.