MÄ EN SAA HAPPEE!!!

 

Se on täällä taas. Nimittäin siitepöly. Sen olen saanut nyt parina viime päivänä erittäin voimakkaasti tuta, erityisesti yrittäessäni harrastaa erinäisiä liikuntasuoritteita. Ihan kuin en olisi koskaan ennen urheillut!
Minulla siitepölyn aiheuttamat oireet ovat alkaneet vasta noin kolmisen vuotta sitten. En muista esimerkiksi lapsuudessani minkäänlaisia oireita. Kun kolme vuotta sitten keväällä olin yhtäkkiä koko ajan ”kipeä” aloin miettimään että joku tässä nyt mättää. Päätin kokeilla allergialääkkeitä ja johan helpotti. Ainakin näennäisesti.
Viimeiset kolme kevättä allergia on yllättänyt minut aina uudelleen ja uudelleen. En jotenkin millään miellä itseäni ”allergikoksi”, koska se on vielä niin tuore juttu omassa elämässäni. 23 vuoden oireettoman kevään ja kesän jälkeen on vähän vaikeaa napsauttaa päässä vaihdetta päälle, että kyllä tää muuten minullakin tuntuu. Nyt on kuitenkin napit kaivettu kaapista ja lääkitys kohdillaan. Tai ainakin luulen niin.

Olen nyt syönyt Telfast -nimistä lääkettä, koska sen ei pitäisi joidenkin valmisteiden tavoin väsyttää. En ole ihan sataprosenttisen vakuuttunut tästä väitteestä. Voi toki olla, että olo on hiukan normaalia tokkuraisempi vain sen takia, että päässä on räkää, mutta tiedä nyt sitten mikä johtuu mistäkin. Onneksi kuitenkin pahimmat oireet helpottavat lääkkeen napattuani, enkä enää ystäviä treffatessa terassilla räi ja aivastele heidän mukeihinsa.
Liikuntaan allergia kuitenkin vaikuttaa, vetipä sitä nappia naamaan tai ei. Ja se jos joku syö! Yritin viikonloppuna käydä juoksemassa Harrin kanssa ja hetki sitten itsekseni, enkä millään pystynyt vetämään normaalia lenkkiäni kokonaan juosten. Tuntui että haukoin ja haukoin happea, mutta se ei vaan kulkenut suutani pidemmälle. Välillä oli pakko vaihtaa kävelyyn ja se jos joku ärsytti. Vaikka pääasia tietenkin, että nyt jotain edes pääsee tekemään, mutta hittolainen olo oli kuin olisi taas aloittanut treenit pitkän tauon jälkeen.

Sama kaava jatkui valitettavasti myös salin puolella. Vaikka jotenkin naiivisti ajattelin, että pääsisin oireitani sisätiloihin karkuun niin väärin meni! Yrittäessäni väkisin runnoa HIIT-treeniä läpi totesin parin kierroksen jälkeen, että intensitettiä on aivan pakko pudottaa. Ja toisaalta se tapahtui aikalailla itsestäänkin ihan ilman sen suurempaa yrittämistä.
Omalle pääkopalle on jotenkin todella vaikea syöttää ajatusta, että yhtäkkiä keho ei pystykään suorittamaan tuttuja treenejä samalla tavalla kuin vielä kuukausi takaperin. Kun periaatteessahan mä olen ihan terve ja hyvässä kunnossa. Vaan ei auta, toisinaan se on nöyrryttävä suurempien voimien edessä.
Onko teillä allergiaoireita? Miten olette niitä lievittäneet ja onko jokin valmiste, jonka olette kokeneet parhaaksi? Olisi kiva saada tästä vähän keskustelua ja kokemuksia, varmaan aika moni tästä samasta oireesta nimittäin kärsii! 🙂
Aurinkoa viikkoon! <3

Kommentit (30)

 1. Johanna
  klo 18:26

  Minullakin alkoi koivu allergia vasta ”vanhemmalla” iällä, ei siis ole ollut aina. Ja tämä on lääkärissä testeillä todettu. Alkuun käytin reseptillä saatavia lääkkeitä ja sitten ihan käsikauppatavaraa. Telfastia viimeisimpänä, itsellä se ei ainakaan väsyttänyt.
  Sitten kuulin, että kurkuma auttaa. Nyt olen kolmatta vuotta sitä kokeillut. Parhaiten itsellä auttaa sellainen kurkumavalmiste, jossa on kurkumauute kapselin sisällä. Otan yhden kapselin aamuisin. Tämä vinkki ei sinua nyt tähän hätään enää auta, sillä kurkuman käyttö tulee aloittaa keväällä, kun on vielä lunta maassa.
  Siitepölyä on nyt tosi runsaasti ilmassa, siitä huolimatta oma olotila on todella hyvä. Parina aamuna on silmät olleet vähän turvoksissa ja rähmii, mutta muutoin ei mitään oireita. Henki kulkee ja pystyy tekemään kaikkea ihan normaalisti. Enkä tarvitse mitään apteekin lääkettä tässä rinnalla. Ota siis vinkki korvan taakse 🙂

 2. Sini
  klo 18:35

  Tiedän tunteen, mulla vaan ei johdu allergiasta vaan jostain muusta 🙁 Vaiva ympäri vuoden. Tuntuu etten saa ikinä hengitettyä syvään, ja liikunnasta on tullut tosi turhauttavaa kun tuntuu että kunto on huono, vaikka se ei pidä paikkaansa.

 3. Aino H
  klo 18:36

  Itse kuulun siihen onnekkaaseen kastiin, jolla ei minkäänlaisia allergia oireita esiinny, mutta uskon kyllä, että tuo jos joku ärsyttää. Toivottavasti jossain vaiheessa hieman sataisi vettä, niin siitepölyt hetkellisesti peseytyisi pois, mutta kyllä se viimeistään kuukauden päästä pitäisi helpottaa. Tsemppiä vaan!

 4. Kati
  klo 18:43

  Hep! Täällä todellaki samanlainen setti – alkoi nimittäin kaksi viikkoa sitten sellasella forcella! Vähänkö kiristää. Sama Telfast, lisäksi nenäsuihke Nasacort, silmätipat Lomudal. Ja kaupan päälle jouduin kans tohon ”hapen puutteeseen” hakea reseptin astmapiipulle 😫😫Mutta kyllä helpottaa oloa kummasti!

 5. Emmi
  klo 19:01

  Siitepölyyn en ole (ainakaan vielä) syönyt allergialääkkeitä, mutta olen jo monta vuotta syönyt kesäisin hyttysen pistoksiin Desloratadine Sandoz – nimistä allergialääkettä, ja tää ei muuten väsytä tippaakaan! Farmaseutti suositteli kun kyselin nimenomaan väsyttämättömän valmisteen perään. Kaveripiirissä on paljon siitepölyallergikkoja, ja oon kuullut aiemminkin Telfastista ristiriitaisia mielipiteitä.
  Onneksi nyt alkaa jo helpottamaan kun lehdet puhkeaa kunnolla 🙂

 6. Katja
  klo 19:11

  Telfast mielestäni paras, ei väsytä ja vaikuttaa koko päivän. Oon syönyt n. 4 vuotta ja lisäksi pahempaan aikaan nenäsumute ja silmätipat niin olo hiukan helpompi.

 7. KAISLA
  klo 20:45

  mulla ihan sama juttu käytän heinix läänettä ja se väsyttää jonkin verran. Olen myös käynyt lenkeillä ja tuntui että happi ei kulje ollenkaan ja se todella ärsyttää. TSEMPPIÄ SULLE! 🙂

 8. Pia
  klo 20:54

  Kuinkahan minä eksyinkään lapsiani nuoremman ihmisen blogiin… No, otsikon vuoksi. Heti mietin, että kuulostaa niin mun ajatukselta allergiakaudella (ja astmanki tilannetta pahentaessa) Jo n. 10.v sitten mulle sanoi työterveyslääkäri, että paras olis aloittaa allergialääkkeet maaliskuun puolen välin jälkeen ni oireet sit alkaessaan ois heikommat.. Tiedä sitten pitääkö paikkansa ku en ikinä muista niitä pirun pillereitä ennenkuin allergia iskee lekalla päähän.
  Tsemppii kaikkiin räkälentääjostainkuitenkin oireisiin ☀

 9. Aamu
  klo 22:31

  On allergiaa ja sitähän riittää huikeet 4-6 kuukautta josta tollasta on ehkä 1-1,5 kuukautta. Mä syön Heinixiä tuo Telfast ei mulle sopinut kun tuli sivuvaikutuksena pahoinvointi aina syömisen yhteydessä.

 10. Tiia
  klo 23:41

  Mun mielestä on paras kun hoitaa oireita paikallisesti: nenäsuihkeita ja silmätipat. Itse vanhan linjan allergikko, ja tuntuu että ei nuo suun kautta otettavat auta yhtään mitään. Tsemppiä oireiden kanssa elämiseen 😷🤐

 11. Jessica
  klo 01:39

  Hei, minulla on itsellani astma ja siitepölyallergia. Samat oireet. Kannattee varavuolta tilata PEF-seuranta, jos vaikka olisi herkkyysastmaan taipumusta. Monille tulee astmaattisia oireita, joita voidaan allergiakauden aikana hoitaa ventolinellä! Itselläni koko kevät menny telfastin, ventolinen ja kortisonin voimin.

 12. K
  klo 08:36

  Täällä yksi allergiasta kärsivä. Saa niiskuttaa varsinkin aamuisin ja iltaisin, vaikka allergialääkkeitä syön. Juoksemassa minullakin tuntuu ja harmillisesti jäänyt vähäisemmälle kuin haluisin tuo lenkkeily. Silmiä kans meinaa kirvellä. Mun asunto vielä lämpenee liikaa näin helteillä, mutta ei pysty nukkua ikkuna auki, jos haluaa, että henki kultaa :,D

 13. aru
  klo 09:00

  allergialääke (allergiaan) + duact (nenä auki) + easyhealer (avaa keuhkoputket)… tää compo nyt sit vaa jokunen timma ennen reenejä healeria voi vetää sit treenin aikanakin… tota käytin aikoinaan, itellä loppu allergiat yks kaks… ainii ja sot kannattaa välttää pahimpaa aikaa omppuja ja muita hedelmiä jotka allergisoi ne buustaa tota siitepöly allergiaa 😉

 14. Nina
  klo 10:05

  Hei Janni
  Täällä kans yksi siitepöly allergikko.
  Tänä vuonna tuo koivun pölytys on taas jotain ihan liian runsasta. Joudun vetämään tupla annoksen lääkkeitä, nenäsumutteet ja välillä hengityksen avaavan lääkkeen päälle.
  Olen todennut että sisällä on paras olla. Omassa kodissa 🙂
  Tsemppiä sinulle allergiakauteen. Pahin varmasti helpottaa kun koivut ovat kukkineet 🙂

  1. Nina
   klo 10:07

   Syön tällä hetkellä Histec nimistä allergialääkettä.

 15. Jenni
  klo 11:15

  Mulla napsahti 8 vuotiaana yhtäkkiä kaikki mahollinen siitepölyallergia kerralla, johtaen sairaalareissuun. Sillokaan ei tiedetty, että mulla olis mitään. Siellä komeili listassa sitten testien jälkeen koivut, heinät, pujot, ihan kaikki. Samoin monia hedelmiä ja kasviksia. Ei enää tuoretta omenaa siis mulle. Jännä miten ne vaan tuli, kun muistan kuitenkin lapsuudes mönkineeni kaiken maailman pusikot ja yhtäkkiä pitikin varoa ja katsoa missä menee.. Oon syönny itte Cetrizin ratiopharmin valmistetta tarvittaessa ja kokenu ettei se väsytä tai vie mehuja. Parina keväänä ollu ihan järkky tukkoisuus, niin hakenut reseptillä vähän vahvempaa Duact-merkkistä valmistetta. Aika hyvin näillä pärjäillyt vaikka tänä keväänä on ollut ihan kunnolla just tota hengenahdistusta, mistä en ole aikasempina vuosina niinkään kärsinyt. Heinix ja Telfast on kumpikin olut vähä sellaisia mitä oon vältelly kun musta ne just käy väsyttämään, vaikka toisin väitetään.. Tsemppiä ja hyvää kesän alkua täält Kuusaalt! 😄

 16. Pihla Myllykoski
  klo 11:49

  Hei, pakko sanoa että itellä iskenyt ekaa kertaa tänä keväänä sama ongelma. 17 vuotta ollut ilman mitään oireita. Lähdin viikonloppuna pidemmälle pyörälenkille ja tuli vähän pidempi ylämäki niin sain yhtäkkiä astmakohtauksen! Ja seuraavassa mäessä sama. Oli kyllä ihmeellistä kun ennen samanlainen lenkki menis vaikka miten päin mutta loppumatka meni happea haukkoen ja tuntu just siltä että ei olis ikinä urheillukkaan! Täytyy varmaan lähtä kaluamaan apteekista apuja.

 17. Mari
  klo 12:26

  Täällä toinen joka ei saa happee ja suututtaa niin paljon! Ilmat oikein huutaa treenamaan ulos mutta kun ei henki kulje niin ei. Ärsyttää kyllä! Tästäkin huolimatta (ja siitä että joka paikkaa kutittaa ja nenä vuotaa ja ja ja) treenaan kesällä mieluummin ulkona kuin salilla. Eilinen lihaskunto hoitui metsässä tukkeja nostellen ☺
  Allergialääkkeissä kannattaa testata eri merkkejä ennenkuin löytää omansa, itselläni kesti pitkään kunnes löytyi väsyttämätön lääke (vaikka ne kaikki lupaa ettei väsytä niin näin ei ole).

 18. Minna
  klo 21:27

  Levocetiriziniä aamuin illoin pahimpaan aikaan ja lääkityksen aloitus ennen pahinta aikaa, niin ei vaikuta ulkoiluihin tai liikuntaan 👍 eikä väsytä 👌 Niin ja hirssi hoitaa keuhkoja.

 19. Pyörittelijä
  klo 07:10

  Mulla auttoi hunaja lusikalla, pari rkl.

 20. Saija
  klo 18:17

  Vähän sama täällä, siitepölyallergia alkoi vasta aikuisiällä, mulla noin kolmekymppisenä. Lapsena/nuorena ei todellakaan ollut mitään oireita. Sitten eräänä keväänä/kesänä kurkkukipua, nuhaa, silmien ja korvien kutinaa. Itse diagnosoin, pahin on ehkä heinät kun ne alkavat olla ilmassa. Histeciä syön, ei väsytä ainakaan mua, ja oireet olleet tähän asti minimissä tänä keväänä. Ainakin tähän asti, katsotaan kuinka etenee. On kyllä ärsyttävä homma, näillä keleillä haluaisi kokoajan ulkoilla! Ja tuulettaa kämppää. Tsemppiä!

 21. Rinjatin
  klo 20:02

  Loratadin on halpa ja hyvä, ei väsytä eikä tule muita sivuoireita, itselleni ainakaan.
  Kannattaa kysyä apteekista myös nenäsuihkeita ja silmätippoja tarvittaessa.

 22. JJH
  klo 01:32

  Täällä kanssa yksi allergikko. Itse olen saanut parhaan avun reseptillä määrättävästä Aeriuksesta, eikä ko. valmiste myöskään väsytä minua, kuten lähes kaikki muut allergialääkkeet. Ja tosiaan hengitysteitä avaavaa Ventolinea käytän myös siitepölyaikana tarpeen mukaan, erityisesti ennen urheilua, koska muuten ei tosiaan tule urheilusta mitään allergia-aikana.
  Itselläni myös esiintyy paljon ristiallergioita, joten siitepölyaikana joudun välttämään omenaa, banaania, mansikoita, tomaattia, sitrushedelmiä ja porkkanaa…
  Ja tästä vielä vinkki tulevaisuuteen, ensi talveksi ja seuraavaksikin kannattaa ottaa käyttöön siedätyshunaja. Siedätyshunaja on siis hunaja, joka sisältää pienen määrän eri siitepölyjä. Sitä kun ottaa päivittäin n. yhden teelusikallisen talviaikaan, niin siedättyy siitepölyille ja oireet helpottuvat sitä kautta. Paras tulos tulee ilmeisesti kun syö kahtena talvena peräkkäin siedätyshunajaa päivittäin. Itse olen tätä kokeillut ja ainakin omalla kohdallani oireet ovat lievemmät kuin ennen siedätyshunajan käyttöä ja olen voinut vähentää lääkkeiden käyttöä jonkun verran. Minulla on siis ollut lapsesta asti todella voimakkaat oireet ja lääkitystä käytössä todella paljon, nykyisin tosiaan lääkitystä olen voinut vähentään, mutta tuskin siedätyn täysin siitepölyille tulevaisuudessakaan, niin luultavasti lääkkeitä joudun käyttämään aina jonkun verran, mutta positiivista jos en niin paljoa kuitenkaan 🙂
  Tsemppiä kaikille oireileville ja kokeilkaahan siedätyshunajaa ensi talvena! 🙂

  1. Sofia
   klo 20:04

   Tästä siedätyshunajasta mä oon kans kuullut pelkkää positiivista! Ja menee kyllä itsellä kokeiluun. Ainoo vaan et ei vissiin auta heti, vaan pitäis syödä talven yli tai parinkin että alkaa kunnolla auttamaan 🙂

 23. Tuhinaa...
  klo 08:42

  Mulla alkoi jo 4 vuotiaana. Lääkkeitä on joka lähtöön, kandee testata eri vaihtoehtoja. Yks hieno asia kuitenkin: iän myötä herkkyys vähenee..keho siedättyy…jotain, mut oireet helpottaa 🙂 !!

 24. marjaraj
  klo 08:00

  Vieläköhän suositellaan, että limakalvot kannattaisi pitää mahdollisimman ”puhtaina” eli siis huuhtoa säännöllisesti? Itse olen käyttänyt nenäkannua, mutta hetki sitten löysin Physiomerin suihkeen, joka siis on isotonista merivettä. Kumpikaan ei toki ole lääke, mutta tuo ainakin hetken helpotuksen. Näiden lisäksi minulla on ollut käytössä setiritsiinipohjainen lääke, mutta niiden kanssa on kaiketi ihan tuurista kiinni, väsyttävätkö.

 25. Marja-Liisa Aurora
  klo 20:43

  Hei Janni (ja muutkin oireilevat),
  kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle niin asiasta voi kunnolla keskustella ja saa oikeat lääkkeet.

 26. Jaana
  klo 22:17

  Itse olen kärsinyt teini-iästä asti siitepölyallergioista. Alkoi koivusta, nyt pahin tänä vuonna kun tuli heinät. Luulin jo koivujen ajan olevan paha, mutta nyt vasta tukossa ollaankin. Astma diagnosoitiin reilu viikko sitten, joka ei siis vielä ole kunnon hoitotasapainossa. Ensimmäinen hoitava lääkitys siihen ei auttanut. Kaikista paras keino on, että aina ulkoa tullessa vaihtaa heti vaatteet. Mieluiten suihkun kautta. Aina ennen nukkumaanmenoa suihku. Buventol eli avaava inhalaatio on ollut jo vuosia allergialääkkeen (Kestine, ei väsytä) lisänä, nenäsumute ja tarvittaessa silmätipat. Ihana Suomen kesä, mutta pölyt harmittaa! Tsemppiä uudenlaisessa elämäntilanteessa.

 27. Kyösti Pitkänen
  klo 21:45

  Hei, nyt kannattaa aloittaa siedätyshunajan käyttö hyvin pienellä annoksella ja lisätä annosta hyvin varovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.