Jewish flight.

Lentäminen on kyllä mukavaa.

Menomatkallahan matkaamme piristi peruutetut lennot, juoksukilpailut terminaalista toiseen, epävarmuus, väsymys, mieletön säätäminen ja kaikki muu mukava oheisjuttu siinä seikkailussamme. Paluulennot kun olivat kaikki puolestaan ajoissa ja mukavasti aikataulussaan olisihan matkasta tullut suorastaan kuolettavan tylsä, joten lisättiin siihen nyt sitten hieman flunssaa, kuumetta, oksentelua ja miljoona ultra-ortodoksijuutalaista.

Lievästi sanottuna heikon oloni olisin vielä sellaisenaan kestänyt, mutta jokin ylempi taho taisi haluta hauskuuttaa olotilaani näillä hattupäisillä, mustapukuisilla hassuilla haredi juutalaismiehillä – Tiedättehän ne, joilla on pitkä parta, ajeltu pää, mutta ohimolla pitkät kiharat. Saimme heidät seuraksemme turvatarkastus jonosta, passijonoon. Edessä, takana, sivuilla ja samalla lennolla.

Älkääkä käsittäkö väärin, minä en aijo täällä lähteä solvaamaan kenenkään uskontoa. Juutalainen, buddhalainen, kristitty, uuspakana tai mikä tahansa ryhmä olisi ollut kyseessä,  huvitti vain se miten paljon tämän joukon tavat viivästyttivät koko muuta lentokansaa.

Ensin oli mielenkiintoista (myönnän) turvatarkastuksessa katsoa, miksi heidän lentolaukkunsa jouduttiin tutkimaan. Purkkeja toisensa perään sisältäen jotain – minkä oletin olevan ruokaa. Mutta kun tämä toistui jokaisen kohdalla alkoi minunkin mielenkiintoni hiipua ja jalat odottelusta puutua.

Lentokoneessa tosin ne bileet vasta alkoivatkin. Tarkoitan sekasorto. Ultraortodoksit eivät ilmeisesti saaneet istua naisen vieressä. (tosin tuliko tämä puun takaa kun olin jostain lukenut, että joillain alueilla Jerusalemissa he haluavat kokonaan naisille eri jalkakäytävät, bussipysäkit, kauppa-ajat ja ties mitä).

Jokatapauksessa. Jos se, että joukko saatiin koneeseen kesti jo ikuisuuden ja olimme jo valmiiksi myöhässä, niin nyt he halusivat laittaa koko istumajärjestyksen uudelleen. Ja mainitsinko jo, että tätä jengiä tosiaan oli se n.30% lennon väestä.

"voitko sinä nainen siirtyä riville 33, jotta ystäväni pääsee paikallesi. Vaihda sinä vaimosi kanssa paikkaa, koska en voi istua hänen vieressään, onko mahdollista, että tämä perhe missä on tyttölapsia siirtyy kokonaan toiselle riville" jne.

Teki mieli oksentaa itseni päälle. Mieluiten jonkun heidän hattuunsa. Olin oikeasti jo niin kypsä ja väsynyt odottamaan paikalleni pääsyä. Lopulta lentoemäntä lakkasi repimästä hiuksia päästään ja huusi kurkku suorana, että nyt kaikki istuu alas ja jos tämä ei käy, voi jokainen paikkaansa tyytymätön poistua koneesta. Pikkuhiljaa hatut laskeutuivat ja lentokone pääsi tunnin myöhässä lähtemään, mutta jo ennen edes pilvien yläpuolelle pääsyä oli paikkajärjestely taas vauhdissaan.

Istumajärjestyksen selvittyä kumarreltiin loppumatka seinään päin ja lausuttiin säkeitä Toorasta (tai mistä minä tiedän kun en ymmärtänyt muminasta sanaakaan), sitten juostiin vessassa jokin liina mukana ja syötiin sitä turvatarkastuksesta läpi päässyttä purkkimönjää. Se oli.. mielenkiintoista.

Kun pääsin kotiin nukuin putkeen 17 tuntia.

Ihanaa olla kotona.

Kommentit (44)

 1. Mari
  klo 10:26

  Mistä olet hankkinut nuo ihanat tossut? =)

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 10:54

   Ostin ne ennen joulua hm:stä 🙂

 2. Jade
  klo 10:54

  Yksi tuttu on töissä Israelissa ja hän kertoi kerran purkaneensa rekanperärästä kaljalastia, kun toisella puolella tietä bussia odottavat ultraortodoksijuutalaiset peittelivät kädellä silmiään 😀 Voi se elämä joskus olla vaikeaa :DDDD

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 11:53

   Kyllä se voi olla. Mietin nyt, näet sentään naisen! 😀

 3. *Sophie*
  klo 11:25

  Haha eikä mulla on melkein ihan sama kokemus lennolla NYC- Amsterdam
  ensin musta oli oikein viihdyttävää seurata niitä hattupäisiä ja pitkähameisia mutta sitten kun alkoi tuo istuinten vaihto ja tooran lukeminen ääneen ja yhteiset rukoushetket niin alkoi jo kyrsiin ja pahasti :D:D

  hauskan keskustelunkin kävin yhden juutalaisnaisen kanssa joka tosissaan luuli että hän ei voi sitten mennä Saksaan kun siellä on vieläkin ne natsit voimissaan…wtf?! 😀

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 11:57

   Voi eeii 😀 No, parempi 70 vuotta myöhässä, kuin milloinkaan tietää, ettei natsi-saksaa enää ole.

 4. Minna
  klo 11:58

  hahah eeeeikä.. kuulostaaa oikein rentouttavalta ja ihanalta paluumatkalta! NOT!.. jo niin surkuhupaisaa, että eipä tuolle jälkeenpäin voi varmasti kuin nauraa 😀
  PS. aivan ihana tuo löysä villapaita, muutenkin niin kaunis, missä tahansa vaatteissa oletkaan!

  http://simplehappiness-minna.blogspot.com/

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:42

   Naureskeltu tässä kyllä ollaankin. Ihme, että aikaisemmin paljon lentäneenä olen välttynyt kaikelta tältä ihanuudelta 😀

 5. Nina
  klo 12:36

  Olisin saattanut ehkä hajota. Itse en ultrarationalistina ymmärrä uskontoja, mutta en niistä myöskään välitä jos ne eivät suoraan vaikuta minun elämääni. Toisaalta otan tietenkin kantaa uskonnolliseen syrjintään ja muihin epäkohtiin, maailmasta nyt tule mitään jos töllöttää vaan omaan napaan. Esim tyttölasten silpomiset tuskin loppuu ”no ei minua oo silvottu” ajattelulla.

  MUTTA jotta nyt ei menisi koko touhu politikoimiseksi niin ei ainakaan ole ollut yltiötylsä lento! Itsehän pelkään lentämistä, joten minun lennot menee siihen että mahaan koskee, ei voi syödä, ei voi liikkua, uskaltaakohan hengittää, en taida uskaltaa, NO NYT TÄÄ TIPPUU ai ei tippunukkaan huh NO NYT ei sittenkään… 😀

  Nimim. pitikö löytää elämänkumppani toiselta puolelta maapalloa.

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:44

   voi ei! Lentopelko ei tosiaan taida olla kovin kätevä, jos mies asuu ulkomailla 🙂

 6. Queen Ariel
  klo 12:43

  Miten sinulla ei tunnu oikein koskaan olevan rauhallisia lentoja ilman mtn ongelmia tai vastaavaa!:-D Olisin ite itkenyt kentäl väsyneenä jo monta kertaa sinuna.:-)Tervetuloa Suomeen takaisin!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:45

   Yllätävän helpolla olen tähän asti päässyt. Nyt tuli sellainen lentoseikkailu koettua, että seuraavalla kerralla osaakin odottaa jos ties mitä tapahtuvan!

 7. Alice
  klo 12:44

  Tervetuloa takaisin! Mulla on hieman samantyyppisiä kokemuksia lennoilta. En vaan ymmärrä miksi tarvitsee ruveta lennoilla lukemaan tooraa sun muuta rukousjuttuja kovaan ääneen. Eikö tuokin ole ihan privaatti juttu? Menisvät sitten vessaan rukoilemaan. Nyt odotellaan lisämatskua sun matkalta;)

  – Alice

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:47

   Lisämatskua on tulossa roppakaupalla 🙂 Pelotta oikein avata noita kuvakansioita, kun tiedän että niiden selaamiseen menee pieni ikuisuus.

 8. Riina
  klo 13:18

  Huh huh. Kyllä noi uskonnot osaa tehdä ihmisen elon vaikeeks.Sekä heille itselleen, että ”kanssamatkaajille”. Ite uskon Jeesukseen ja oon kokenu että tää on rauhaa, iloa, vapautta jne. eikä mitään uskonnollisia tapoja vaan sydämessä oleva usko.

 9. Riikka
  klo 13:37

  Sulla on hallussa taito kertoa tapahtumat hauskasti:)
  Voin vain kuvitella, miten iso molo oli otsassa kun olisi halunnut jo olla kotona peiton alla. Lensin Delhiin Helsingistä ja koneen väestöstä puolet oli intialaisia. Takanani istui intialainen pariskunta, jotka piereskelivät ihan järkyttävän hajuisia intialaisen lentokoneruoan haluisia pieruja. Meinasi taju lähteä ja sitten vielä erehdyin menemään vessaan takana istuvan naisen jälkeen..

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:51

   hahah, hyi kamala 😀 Siinä sitä vaan istuu sillipurkissa eikä voi tehdä asialle mitään. Ihanaa.

 10. Kerttu
  klo 13:39

  Voi ei mikä lento! 😉 Mulla olis jo kuuppa hajonnut vähemmästäkin..;)

 11. nenski
  klo 13:58

  Hei, olisi huippua lukea (/saada nähdä kuvia) Laurin reissusta Kambodsassa, jos vain mahdollista jossain vaiheessa. 🙂 Ihanaa blogia pidät, kiitos siitä! Mukavaa kotoilua!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:52

   Kyllä ehdottomasti 🙂 Kuvat ovat jo koneellani, vielä kun saisi ne selattua läpi (niitäkin on miljoona) niin pistän heti tänne 🙂

 12. Irini
  klo 13:58

  Voi eei… 😀

  Vaikka mulla ois kuinka huono päivä tahansa, luen sun postaukset ja tadaa heti on taas parempi mieli. Kiitos <3

  – Irini

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 00:38

   oi, ihanaa!! <3

 13. Anna
  klo 14:12

  Kauniita kuvia ja kaunis nainen!:)

 14. ansku
  klo 14:25

  :DDD naurattaa niin paljon, nää sun tekstit on kyllä aina niin mielenkiintosia! oli varmasti ikimuistoinen lento 🙂 hahah

 15. M
  klo 16:33

  Haha, meillä oli kans Helsinki – New York lennolla tosin vain yksi tällainen hattupää. Ongelmia hän ei aiheuttanut, mutta pientä hämmennystä meidän keskuudessa. Kyseessä oli äärijuutalainen, joka tunnin rukoili jokaiseen ilmansuuntaan, välillä polvillaan, välillä seisaaltaan. Välillä hän vaihtoi hatun alle jotain muovipalikan näköisiä hökötyksiä ja sitoi ne kiinni leuan alle jollain rievulla. Tätä palikanvaihtoa jatkui sen jonkun aikaa ja sama rukoilu sen kirjan kanssa jokaiseen ilmansuuntaan… 😀 Olin aivan kuset housussa koska pelkäsin hänen olevan joku tällainen joka rukoilee nyt viimeisiä kertoja, joku itsetuhoinen dude u know. Noh keskusteltiin erään portilla olleen lentokenttävirkailijan kanssa tästä ja hän kertoi meille näistä rituaaleista. Nolointa oli, kun ennen koneeseen menoa hänet vielä vietiin verhojen taakse tutkittavaksi… Kiitos meidän uteluiden 😀 Noh, jokatapauksessa, hän oli yksin ja istui lennon viimeisellä rivillä, joten hänestä ei muuta haittaa ollut 😀 Jälkeenpäin naurattaa, mutta sillon ei kyllä naurattanut…

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 00:40

   Jep, mieti tämä kaikki sama, mutta n.50 haredia lisää. Se on jo näky ruuhkaisella lentokentällä 🙂

 16. norppi
  klo 18:24

  hahahha vaikka koko tilanne on ollu varmasti ihan hirveä ni nyt kyllä naurattaa : DDDD voi raukkoja, järki käteen niinsanotusti!

 17. Nimetön
  klo 18:34

  kauniita kuvia ja kirjotat jotenki tosi hauskasti noi sun blogi tekstit, tykkään! 😀

 18. laura
  klo 19:40

  Ortodoksisuus ja islamuskot eivät liity toisiinsa mitenkään, joten älä rupea yleistämään ennenkuin varmaa tietoa on. Ne, jotka koneessa olivat, edustivat jotain islamuskonnon lahkoa, ei ortodoksisuutta.

  terv, ortodoksinen vakkarilukija

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 00:33

   En puhunut islamuskosta, vaan juutalaisuudesta. Vanhoillinen Ultra-ortodoksijuutlainen on tietääkseni haredi ja haredijuutalaisuus on ortodoksijuutalaisuuden vanhoillisin muoto.

   1. Farah
    klo 21:23

    Niin,että kaikki muslimit voi sitten Lauran mukaan yleistää mahdolliseksi uhaksi(ko)?Itse olen täysin vaaraton muslimi,mutta kiitos kaiken maailman yleistäminen vuoksi saan aina varata tupla-ajan turvatarkastuksiin.Eli onnellisia olette te,joilla on aikaa käydä taxfreessä!:)Tykkään Julia blogistasi,mutta tämä kirjoitus kolahti minuun vähän väärällä tavalla.Tiedän itse miten pahalta tuntuu istuskella koneessa ja kuunnella supatuksia ympärillä.Ihmiset luulevat varmaan,että huivin alta ei näe eikä kuule….Sopu sijaa antaa!

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
     klo 22:04

     Kukaan ei tässä (ainakaan minä) puhunut mistään uhasta. Turvatarkastuksessa ymmärettävästi oli tottakai pakko tutkia purkit, missä oli tuntematonta nestettä. En tiennytkään että he ovat niin tarkkoja tutkimaan pelkästään uskonnon perusteella. Harmi 🙁

     Harmi myös, että otit juttuni väärällä tavalla, pähkäilin vain tämän ryhmän outoja tapoja, eikä tarkoitukseni ollut olla mitenkään loukkaava ketään kohtaa, vaikka saatoinkin tämän omalla hölmöllä tavallani kirjoittaa.

     P.s En koskaan supattelisi kenenkään selän takana, oli huivi, kipa tai mitä tahansa päässä. Haredejakin kohtaan käyttäydyin korrektisti ja kohteliaasti, ihan niinkuin ketä tahansa muutakin.

 19. Laura K.
  klo 19:51

  Pakko sanoa jonkun aikaa blogiasi lukeneena, että olet kyllä luonnottoman KAUNIS! Käy kateeks 😀

 20. stalkkeri
  klo 20:27

  hahahah itsehän olin siellä samaisella frankfurtin kentällä ja hetken kun niitten takana jonottelin ni (onnekseni!!!) tajusin että mun portti olikin eri paikassa. bongasin sutki sieltä ihmettelemästä, mut aattelin et on ehkä viisampaa jättää blogihehkuttamiset toiseen kertaan, kentällä ku on vähän stressaavaa ilman innokkaita lukijoitakin 😉 mutta sanonpa nyt ruudun takaa, että ihan loistava blogi, jatka samaa rataa ja onnea tuleviin lentokenttäkoittelemuksiin 🙂

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 00:42

   Aivan he tosiaan vaihtoivat myös konetta saksassa. Alunperin lensimme tämän joukon kanssa siis nykistä frankfurttiin. Suomeen asti he eivät sentään meidän kanssa tulleet 🙂

   Voi apua, toivottavasti en näyttänyt aivan pystyyn kuolleelta. Siinä oli jo nimittäin aikamoinen matka takana ja olin kyllä lievästi räjähtäneen näköinen 😀
   Silti saa aina tulla juttelemaan 🙂

 21. Emma
  klo 21:14

  Hahaha, hullu maailma : D

 22. Hadi
  klo 21:15

  Voi ei, miten ihanan tunnelmallisia kuvia! <3

 23. Maijaliisa
  klo 23:00

  Kaikkea ei pidä eikä tarvitse suvaita!

  En jaksa käsittää näitä uskontoja, joissa ei ole muita kuin rajoituksia ja kieltoja. Miksi pitää elämästä tehdä vielä hankalampaa mitä se jo nyt on. Mm. viidesti päivässä rukoilut, ei saa istua naisen vieressä/koskea naiseen jne.

 24. jansku
  klo 01:41

  lueskelin nyt ensimmäistä kertaa sun blogia ajan kanssa, ja nyt oon täällä näytön toisella puolella ihan kateellisena tosta sun USA:n matkastas! mä en haluais matkustaa mihinkään enempää ku New Yorkkiin, mut täytyy kai odotella vielä vähintään 5 vuotta et on kaikki opinnot suoritettu ja rahaa matkustaa:(

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 12:30

   Kyllä se unelma sieltä vielä toteutuu 🙂

 25. Saara
  klo 11:29

  ähh vähän ärsyttävä tämä systeemi kun pitää kaikki tiedot näpytellä.. mutta hei, ei liity tuohon maailman kivimmalta kuullostavaan lentoon mitenkään, mutta mitkä lämpörullat sulla on käytössä?

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 12:33

   Ne kentät ei ole pakollisia (ainakaan minun sivuillani, koska otin asetuksista sen pois) Eli, riittää kun näpyttelet pelkän kommentin, edes nimeä ei tarvitse laittaa ja painat submit comment 🙂 Minäkään en nimittäin jaksaisi täytellä kaikkia tietojani kokoajan eri kenttiin.

   Lämpörullat on remingtonin. Ostin ne joskus sokokselta. Tässä suora linkki:

   http://sokos.s-verkkokauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/BrandiTuote/rem

   1. Saara
    klo 11:59

    Hei kiitti hirmuisesti! Olen jo pitkään miettinyt että mitkä rullat ostaisin sillä haluan tehdä isoja kihroita, joita en tavan kihartimella saa.

 26. Karoliiiina
  klo 22:46

  Hihii! Lennettiin viime syksynä finskillä nycistä helsinkiin ja meidänkin lennolla oli noita ortodoksijuutalaisia. Hauska sattuma =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.