Kaalia

Aion puhua nyt kokonaisen postauksen verran kaalista. Kaalihan on mitä parhainta ja aivan liian aliarvostettua joten ansaitsee siis oman postauksen osakseen. (ja siksi että tein kaalikeittoa, eikä minulla ole mitään eksoottisempaakaan tarjolla).

Pienenä koulun ruokalassa kaalikäärylepäivä oli se ällöpäivä. Minä salaa kuitenkin tykkäsin (salaa siksi, koska olin niin ujo kaalia puolustaakseni) ja tykkään vieläkin. Oli se pehmeänä kääryleenä, tai narskuvana sellaisenaan ja kaikkea siltä väliltä.

Käytän vieläkin samaa kaalikeitto reseptiä, mistä loihdin ensimmäiseni kun olin n. 17-vuotias. Tykkään siitä juuri sellaisenaan – pelkistettynä. Ei mitään porkkanoita, tai muuta oheistavaraa. Vain kaalia, hyvää jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, lihaliemikuutio ja paljon mausteita. (Ainakin jauhelihamaustetta, suolaa, pippuria, vähän chiliä, ehkä grillausmaustetta..)

Ja mitä rumempi ruoka sitä enemmän koristelua, -vaikka vähän kyllä nauratti.

 

Kommentit (31)

  1. susie
    klo 19:06

    Kaalikeitto on niiiiin hyvää!<3 Tosin taas kaalikääryleistä on jääny jokin kammo, pienenä piti istua pöydän ääressä niin kauan kun ne sai syötyä, joten en pysty syömään niitä vieläkään:D

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:37

      No en yhtään ihmettele. Toi keino taitaa jättää aina traumat 😀

  2. Nanna
    klo 19:11

    Uii.. Mie rakastan kaalia <3
    Just pelkilteen, tai sit äitin kaalilaatikkona omnom.
    Ystäväiseni kokkas kerran myös aika herkun version. Pannulla kaalia,sipulia, jauhelihaa ja hittona koskenlaskijaa sekaan. nams!

    -Nanna
    http://tuplaongelma.blogspot.com/

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:37

      Kuulostaa hyvältä! Täytyy kokeilla 🙂

  3. möy
    klo 19:17

    mitä tuo namin näkönen leipä on? 🙂

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:35

      Leivät on ihan vaan Vaasan luomu ruispaloja 🙂

  4. Elena
    klo 19:22

    Nams, nyt tuli nälkä! 🙂

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:48

      Niin minullekin. Uudestaan 😀

  5. Riikka
    klo 19:25

    Mä söin just melkeen koko kaalin yksin 😀 En ihan sellasenaan kyllä, vaan tein salaattia, johon tuli kaalin lisäksi kermaviilikastike (sinappia, sitruunaa, mausteita), tilliä ja kananmunaa. Oli älyttömän hyvää!

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:38

      Kaalisalaattia nam! Olin melkein unohtanut. Sitä seuraavaksi 🙂

  6. Jeanden
    klo 19:43

    Olen samaa mieltä kanssasi, kaali on ihan liiaan aliarvostettua. Ostin muutama päivä sitten kaalin, josta tein kaalilaatikkoa ja tänään uusien perunoiden ja porkkanan kanssa sellaista ”muhennosta”. KAverit ihmettelivät, miksi ihmeessä olen sellaista ruokaa mennyt tekemään ja kommentit olivat enimmäkseen ”hyi”-luokkaa.
    Minä ainakin jatkan kaalilinjalla, koska se on niin hyvää. Tuota keittoa täytyy ehdottomasti kokeilla. Olisko sulla jotain muitakin reseptejä?

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:39

      Ah, minusta tuo kuulostaa taas niin hyvältä! 😀
      Kaalireseptejä ei kyllä taida pahemmin olla. Pitänee ruveta kehittelemään jotain uusia 🙂

  7. annemi
    klo 20:13

    Kaali on upea ruoka-aines! tykkään rouskutella sitä eniten raakana salaatin muodossa, mutta kaalikääryleet, keitot, lammaskaalipadat sun muut ovat myös suurta herkkua.

    On vähän sääli miten paitsiossa kaali on viime vuosina (ainakin omasta mielestä) ollut, siitä voisi kirjoitella enemmänkin ja kivoilla resepteillä innostaa ihmisiä tutustumaan tähän maukkaaseen ja terveelliseen ruoka-ainekseen 🙂

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:40

      Totta! Pitää ruveta kokkailemaan kaikkia uusia juttuja kaalista. Ihme, etten ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi. Aina vain tätä keittoa väkerrän 🙂

  8. Duppis
    klo 20:28

    Mun lemppariruokiin kuuluu meksikolaisen (ja no, melkein kaiken!) lisäksi kaalimuhennos(?), missä kaalta, pekonia, broileria, kierrepastaa ja paljon timjamia (+suola, pippuri) ja mozzarellaa! jam. 🙂 Kun söin sitä pari vuotta sitten, niin kaali on taas päässyt ”hyväksytty ruoka” -listalle ala-asteen jälkeen 😀

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:41

      Kuulostaa jännältä 🙂 Ja niin hyvältä!
      Hyvät lemppariruuat ”meksikolainen ja kaalimuhennos” 😀

  9. Jade
    klo 20:37

    Haluaisitko jakaa sun reseptin meidän kanssamme? Ikinä en oo tehnyt kaalista vielä mitään, vaikka siitä ihan älyttömästi tykkäänkin 🙂

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:47

      Se oli jo aikalailla tuossa tekstissä 😀
      Eli kiehuvaan veteen (minulla hieman alle puoli kattilallista vettä) 1,5 – 2 lihaliemikuutiota ja suikaloitu puolikas kaali. (antaa kyspysä n15min)

      Pannulla öljyssä kuullotetaan kaksi banaanisalottisipulia (tai tavallista)ja mukaan myös kaksi puserrettua valkosipulinkynttä.

      Jauheliha ruskistetaan ja joukkoon lisätään mausteita (minä käytän suolaa, pippuria, jauhelihamaustetta, grillausmaustetta, chiliä ym)

      Kipataan jauheliha kattilaan ja annetaan hetken olla hiljaisella lämmöllä. Lopuksi vielä mukaan tuoretta persiljaa ja se oli siinä. Superhelppo soppa.

  10. anna
    klo 20:56

    NAM! Onko tuo karppinen ruisleipää!? ku näyttää yhtä pieneltä ja ohuelta..:P

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 21:36

      Ei ole 🙂 Vaasan ruispaloja vain.

  11. Nina
    klo 00:16

    Myös minä pidin kaalista – salaa, tietenkin. Mummon tekemät kaalikääryleet ovat ihanuutta ja kaali maistuu hurjan hyvältä mm. katkarapu-wokissa. Ja tietenkin on coleslaw ja kaali ihan sellaisenaan.
    Kaali, tuo ihana, kursailematon, rehdisti aito vihannes. <3

    xoxo Nina

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 15:07

      Näin on! 🙂

  12. anskusiili
    klo 00:32

    Oi nam! Teen oman kaalikeittoni aika samalla lailla, tykkään laittaa oikein reilusti chilirouhetta joukkoon. Tulisuus sopii hyvin kaaliin. : ) Monet tuntuvat ihmettelevän, kun rakastan kaalikeittoa ja kaalilaatikkoa, mutta voisin syödä niitä vaikka vuoropäivin. Kaalikääryleitä en ole jaksanut alkaa näpertämään kotona, vaikka olisi varmaan herkkua itse laitettuna.

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 15:09

      Niin sopii 🙂 Minä laitan aina chili-lime mausteseosta runsaasti. En sitten tiedä miten se lime sopii, mutta toisaaltta ei sitä edes maista.

  13. Moana
    klo 10:28

    Kaalilaatikko, kaalikääryleet, kaalisoppa, kaalisalaatti. Kyllä, kaali on ihan pop! Kokkauksesi näyttää aina tosi herkullisilta.

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 15:09

      Kiitos 🙂

  14. Lola
    klo 14:12

    Kuin pitkä oot?:)

    1. JULIA Toivola Kirjoittaja
      klo 15:09

      171cm.

  15. Jossu
    klo 15:23

    Yhdyn tähän täysin: kaali on ihan aliarvostettu raaka-aine ruokiin! Itse tykkään todella paljon kaalilaatikosta (just ilman turhia tilpehöörejä, joko jauhelihalla tai soijarouheella), kaaliwokista ja kaalikeitosta (sama kombo kuin laatikossa). Kaiken lisäksi kaali on sangen halpa ja terveellinenkin kaveri, eli kyllä sen statusta tarvitsisi saada jollain konstilla vähän nostettua 😉

  16. Katariina
    klo 09:14

    Kiitti kaalivinkistä, ja reseptistä, oon tässä tän viikon laskeskellut kaloreita tavoitteena saada kolme kiloa pois (1,5 jo haihtunut, jee, elämäni eka dieetti) ja kaali on kuulemma painonhallitsijan parhaita ystäviä (?). Ikinä en oo tehny kaalikeittoa tai -kääryleitä, mutta molemmista tykkään. En oo vaan hoksinu tai älynny! 🙂 Lapset ei tosin lämpene kaaliruuille.. mutta syön vaikka yksin, niin kerta.

    Lueskellaan muuten 13-vuotiaan tyttären kans kumpikin sun blogia, meitä kiinnostaa matkustus- ja vaatejutut, ja vähän kaikki muutkin kivat jutut mitä höpiset, tolleen kivasti ja rennosti 🙂

  17. Larppis
    klo 14:17

    Puolikas liha/kasvisliemikuutio, kaalia, porkkanaa ja siirappia. ai että miten hyvää! ja kaalilaatikko, ah.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.