Katsaus Kapkaupunkiin

Pyysitte minua kertomaan enemmän Kapkaupungista. Olen viime vuonna vastaavanlaisen tekstin jo kirjoittanutkin, mutta yritetään nyt uudestaan näillä uusilla kokemuksilla.

Olen aina hokenut tämän olevan todella kaunis kaupunki. Periaatteessa se sijoittuu Table Mountainin ympärille. Vuorimaisemia minne ikinä menetkään ja sininen, mutta kylmä Atlantin valtameri.

Keskusta on siisti, siellä ei näy paljon kerjäläisiä, eikä ollenkaan kulkueläimiä.
Modernia ja isoja kauppakeskuksia, ravintoloita on joka puolelle, kiva rantakatu ja kauniit maisemat minne katsotkaan. Vuorilla hulppeita lukaaleja, pihoilla pysäköity ferrareita. Valkoiset ja tummat asuvat enimmäkseen ”omilla alueillaan”. Se on minusta outoa miten selvät kirjoittamattomat rajat vielä tänäkin päivänä on vedetty.  Yksi maa, mutta melkein kuin kaksi eri kansaa. En ole nähnyt valkoisten ja tummien niin sanotusti paljon edes hengailevan keskenään. Hyvässä sovussa ne on, mutta ei kovin läheisiä.

Köyhyys on todella hyvin piilotettu keskustassa, mutta ei tarvitse mennä pitkälle nähdäkseen sen. Lähellä on huono maineisia alueita, joissa minä en kuulemma keskellä päivääkään selviäisi tuntiakaan ja moottoriteiden varrella mm. lentokentän lähellä iso ”slummialue” Township – tasaista peltikatto hökkeli-aluetta silmän kantamattomiin. Niissä asuu satoja tuhansia ihmisiä. Suurin osa ihmisistä joita minäkin näen täällä kaupan kassoilla ja mäkkärin tiskillä ym asuvat townshipeissä. Ryanin taloudenhoitaja Clarinsekin asuu siellä. Clarinse on mukava vanha tukeva tumma nainen jolla on siniset pienet silmät.

Täällä on tapana (tai ainakin Ryanin tapana) Antaa ruokaa vartioille, parkkineuvojille (parkkineuvojat ovat periaatteessa kerjäläisiä, mutta saavat rahansa paremmin auttamalla sinua esim. taskuparkkeeraamaan). Jos ruokaa jää ravintolasta yli tai omasta grilli-illasta, annetaan ne yleensä aina heille. Minun oli aluksi vaikea tottua siihen koska voittehan nyt kuvitella jos kiikuttaisin puoliksi syödyn juustohampurilaisen vartijalle suomessa miten vähän se ilahtuisi! Mutta täällä ne ilahtuvat ja stövät ruuan heti.
Muutamia kolikoita annetaan joskus niille parkkineuvojille, mutta suurin osa käyttää rahansa alkoholiin/huumeisiin, joten mieluiten sitten ruokaa. Lapsia tai naisia ei näy kerjäämässä samalla tavalla kuin mitä olen tottunut esim. Aasiassa näkemään.
Täällä kaikki saavat hansasta puhdasta juomakelpoista vettä.

Minulta usein kysytään blogissa miten voin siemailla täällä valkoviiniäni rantabaarissa kun köyhyyttä on niin paljon. Vastaan aina että olen täällä tapaamassa parasta ystävääni ja elämässä heidän arkeaan. Niin kylmältä kuin se saattaa kuulostaakin. Annan köyhille ruokaa ja niitä kolikoitakin, mutta olen täällä viettämässä aikaa parhaan ystäväni kanssa. En ole tullut tänne tekemään hyväntekeväisyyttä vaikka köyhyys (missä päin maailmaa tahansa) tuntuu pahalta.

Sää Cape Townissa on usein tuulinen ja tuuli on myös ajoittain todella kova. Koskaan ei oikein tiedä miten pukeutuisi kun sää voi vaihtua hetkessä. Saattaa olla, että päivällä on aivan tajuttoman kuuma. Hiki valuu pitkin selkää, mutta kun menet illalliselle alas kaupunkiin puhaltaakin Atlantilta raju kylmä tuuli ja hikipisaroista ei ole kyllä tietoakaan.
Enimmäkseen meidän reissumme ajan on ollut kuitenkin lämmintä, eikä niin tuulista. Satanut on vain kerran. Päivät koostuvat paahtavasta auringosta ja +30 asteesta.

Se miten täällä yksin turistina pärjäisin – sitä en osaa sanoa. Majoittuisin asumaan ainakin keskustaan luultavasti jonnekin Camps Bayn/ Bantry Bayn lähettyville, tai vuokraisin asunnon. Kauniita hotelleja ja ihania kämppiä täällä on paljon. Hankkisin luultavasti jostain myös auton (liikenne on vasemmanpuoleinen joten en kyllä takaa miten nopeasti oppisin sen. Ajoin kerran Ryanin autoa ja se tuntui jännältä).

Nähtävää täällä riittää, mutta pitkien etäisyyksien päässä. Julkista liikennettä ei oikein ole. Takseilla kuitenkin helppo ja halpa kulkea. Ravintoloita keskustassa on paljon ja yöelämää runsaasti. Hyviä juhlia tosin pitää hieman osata etsiä. En itse niin viihtyisi pääkadun yökerhoissa kauaa. Vaateliikkeitä on paljon ja ostoskeskuksissa suurin piirtein kaikkea Zarasta Gucciin.

Hintataso suomeen nähden melko halpa. Hienoissa ravintoloissakaan en ole koskaan maksanut 30euroa enempää, vaikka olisin tilannut pullon viiniä, alku-ja pääruuan. Kaupoissa ruoka on halpaa. hyvän Viinipullon saa alle viidellä  eurolla ja parkkihallissa pysäköinti kahdelta tunnilta maksaa jotakuinkin yhden euron (tärkeä pointti mutta olen tästä hieman katkera).

Palvelu on edelleen hidasta. Kaikki on kovin hidasta ja usein vaikeaa. Esim. rahanvaihtoon tarvittiin uskomattomia ponnisteluja ja Saara ja Ryankin saivat taisteluiden kautta asennettua netin asuntoonsa vasta muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen. Täällä kolmen viikonkin jälkeen jo osaa kyllä arvostaa sitä miten helppoa ja nopeaa suomessa asioiden hoitaminen on. Kovin ystävällisiä ihmisiä kuitenkin. Sosiaalisempaa kuin suomessa tietysti. Kaikki vain rupattelevat keskenään ja lenkkipolullakin piti moikata jokaista vastaantulevaan vain koska jaoimme saman polun.

Viime vuoden ja tämän vuoden reissun välillä olen huomannut kaupungissa mm. sen eron, että se näyttää kovin jenkkimäiseltä. Paljon samantyyppisiä rakennuksia, katuja ja tunnelmaa.
Jopa kovin Amerikkalaisen näköisiä ihmisiä, jos niin voi sanoa.
Tällä reissulla olen löytänyt myös paljon parempia vaateliikkeitä, ihania puistoja ja syönyt ehkä elämäni parasta pizzaa ja joka päivä katkarapucocktailin avokadosta. Surffaamaan en vieläkään uskaltanut kamalan haipelkoni takia, mutta ehkä vielä joskus.

Paras kokemus oli ehdottomasti hevosilla ratsastaminen rannalla, muuten kaikki on tasavertaisesti ollut vain aivan mahtavaa. Erityisesti minun ja Saaran lukuisat rupattelu illat kun tyhjennettiin muutamat viinipullot, juteltiin ikuisuuksia ja käytiin iltauinneilla.

Minusta tuntuu että voisin jatkaa tätä selittämistä viikkoja tai olla vain hiljaa. En oikein ole pystynyt vielä tämän toisenkaan kerran jälkeen käsittämään koko kaupunkia. Kaikki on niin mustaa tai valkoista, köyhää ja rikasta, samalla niin kaunista, hyvää ruokaa ja niin paljon erilaisia ihmisiä ja niitä maisemia jaksaa aina vaan ihmetellä.

Onneksi on ystäviä täällä. Ilman paikallista ystävää en varmasti saisi tästä paikasta murto-osaakaan irti, mutta nyt haluan vain tulla uudestaan ja uudestaan.

 

 

Kommentit (42)

 1. Noora
  klo 12:22

  Jotenkin nuo omasta ikkunastani avautuvat maisemat alkoivat näyttää yhä ankeammilta kuin mitä aikaisemmin näitä valokuvien maisemia ihasteltuani. Tuonne on joskus kyllä PÄÄSTÄVÄ :D♥

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:10

   Ei kyllä ole kehumista oman olohuoneeni ikkunastakaan nyt kun pitkästä aikaa tuonne hankeen katson 😀

 2. maria
  klo 12:48

  niitä ”slummeja” kutsutaan townshipeiksi, eivätkä niissä asuvat mustat nää niitä slummeina vaan enemmänkin ”esikaupunkina”
  nimimerkillä, vuoden sowetossa (etelä-afrikan suurimassa townshipissä) asunut.

  1. tara
   klo 13:58

   Ai piti tulla pätemään 😀
   jos hän olisi kutsunut niitä ”townshipeiksi”, kovin moni tuskin olisi ymmärtänyt ollenkaan mistä puhutaan, nyt asia tuli paremmin kuin hyvin selväksi ja sinun pätemisesi oli turhaa.. Yksinkertaisesti turhaa.

   1. KIKI
    klo 14:40

    Minulle ainakin tuo esikaupunki-info oli uutta ja tärkeää.

  2. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 14:59

   Kiitos infosta 🙂 Minun korviini kantautui aina näistä alueista vain slummi sana joten en osannut niitä muuksi kutsua.

  3. Essi
   klo 18:47

   Vau, miten sä Sowetossa asuit? Kävin siellä semmosella turistikierroksella ja vaikka ei nähtykkään niitä pahimpia paikkoja niin kyllä se silti on karu paikka.

 3. mari
  klo 13:37

  Jestas tuota apinaa auton takalasissa! :DDD Vuoden kuva!

  Kiitos että lukijana pääsin mukaasi tutustumaan Kapkaupunkiin, paikkaa josta minulla ei ennen tätä ollut mitään käryä. Upeita kuvia.

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:01

   Minullekin ennen CapeTown oli vain yksi iso kysymysmerkki joten kiva kuulla että nyt muutkin saavat ehkä hieman käsitystä kaupungista 🙂

 4. Kissis
  klo 13:57

  Näin aikoinaan niin hurjia ja ihmeellisiä unia Kapkaupungista, että kun lopulta sinne pääsin, oli se jotenkin pettymys. Kaunis, mutta kuitenkin aika jotenkin, noh, TAVALLINEN. Ei mitenkään pelottava edes, joskaan emme tietenkään saaneet iltaisin liikkua kuin takseilla ovelta ovelle. En jotenkin saanut kaupungista ihan hirveästi irti (teimme kiertomatkan Etelä-Afrikassa, Kapkaupungissa vain pari päivää). Sen sijaan esim. St.Lucia oli aivan ihana, apinoineen ja virtahepoineen. Ja Johannesburgiin haluan ehdottomasti mennä lähiaikoina, ajoimme vain nopeasti sen ohi kun kömmimme lopulta lentokoneeseen ja takaisin Suomeen.

  1. Kissis
   klo 13:58

   Tai no, hitto, en tiedä, jotenkin koko kaupunki jäi aika etäiseksi ja sekavaksi. :/ En oikeen saanut mitään otetta!

   1. JULIA Toivola Kirjoittaja
    klo 15:08

    Saara ja Ryan asuivat ennen Johannesburgissa ja vihasivat sitä. Kuulemma todella vaarallinen ja pelkkä bisnes kaupunki jatkuvine liikenneruuhkineen.

    Veikkaan että Kapkaupungista on vaikea saada kunnon kuvaa muutamassa päivässä. Minäkin vasta tämän toisen visiittini jälkeen alan hahmottaa sitä ja pidän paikasta melkein tuplasti enemmän kuin ekalla kerralla.

    Onnekkaasti olen päässyt paikallisten opastuksella suoraan parhaisiin paikkoihin ja uskon että se on isoin syy että kaupungista niin tykkään. Yksin turistina olisin luultavasti hyvin hämilläni ja yritänkin toilottaa kaikille jotka sinne lähtöä suunnittelevat että auto ja joku tuttu olisi kyllä iso plussa.

 5. iida
  klo 15:06

  Ihan mahtavan näköinen paikka, ja kiva oli kuulla tästä, jäänyt ihan pimentoon että tuommoinen paratiisi se Kapkaupunki on! Paljonko teillä maksoi lennot sinne yhdeltä hengeltä? Ja onko hotellien hintataso millainen?:)

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 15:46

   Viime vuonna saatiin lennot halvalla. Muistaakseni alle 700, mutta nyt oli reippaasti yli tonnin. Eli kannattaa kärkkyä tarjouksia ym.

   Hotellinhinnoista ei ole kovin paljon tietoa kun en ole koskaan hotellissa siellä asunut 🙂 Tietääkseni talon vuokraaminen ei kuitenkaan ole kovin kallista ja tulee halvemmaksi kuin hotellit. Hyvä varsinkin jos on isommalla porukalla lähdössä. Talot on useimmiten tosi upeita ja on omat uima-altaat jne.

 6. henna
  klo 15:45

  upeita kuvia! 🙂 tonne ku pääsis! toi elukka ilmeineen oli huippu!

 7. nanna
  klo 16:14

  näistä kuvista välitty kyllä niin hyvin kaupungin tunnelma 🙂 mahtavaa !

 8. julle
  klo 16:57

  olipa kiva postaus, tosi mielenkiintosella tavalla kirjotettu + aivan ihania kuvia!:)

  tuli tässä mieleen, että oon lueskellu sun blogia nyt varmaan 1-1,5v (???) ja sun kirjottaminen on parantunu huimasti!! tai oot aina kirjottanu mielenkiintosesti, mutta ennen sulla oli paljon enemmän kirjotus- ja yhdyssanavirheitä. nykyään sun tekstiä on miellyttävämpää lukea 🙂 hyvä sinä!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:25

   Hyvä minä! Töitä tosiaan tämän eteen on nimittäin pitänyt todella paljon tehdä 😀 Ne ekat postaukset on ollu varmaan aivan järkyttävää siansaksaa. huh. Blogin kirjoittaminen on ollut tosi opettavaista puuhaa äidinkielen saralla 🙂

 9. Qia
  klo 17:10

  Mulla on mennyt uutena lukiana ohi, että miten ystäväsi on tuonne päätynyt?
  Ja tiedätkö yhtään asuntojen hintatasoa? Ainakin ystävilläsi oli huikea lukaali, joten joko edullisia asuntoja verrattuna suomeen tai sitten hiton hyvä palkkaiset työt 😀

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:26

   Asunnot on kyllä edullisempia kuin suomessa. Todella edullisia jos sijainnilla ja näköalalla ei ole niin väliä 🙂

 10. jescia
  klo 17:39

  aivan ihanalta vaikuttaa koko paikka 🙂 haluaisin kysyä, kun on jäänyt vähän epäselväksi, että mitenkä ystäväsi miehensä kanssa on päätynyt ylipäätään afrikan mantereelle? ymmärrän kyllä, jos et halua vastata tähän 🙂

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:27

   Ystäväni tapasi tämän miehen ollessamme Balilla lomalla ja siitä se juttu sitten lähti. Nyt he sitten asuvat yhdessä CapeTownissa.

   1. jescia
    klo 18:34

    awww 🙂 ihanaa!

 11. :)
  klo 18:33

  IHANIA KUVIA<3<3 kiitos vaan tämän kolmen viikon aikana olet saanut matkakuumeeni vain nousemaan entistä enemmän 🙂 huomasin muute että olit tehnyt kysymys postauksen,mutta en löytänyt sitä vastaus postausta mistään,eli oletko jo tehnyt sen ja jäänyt minulta huomaamatta,vai onko sitä vielä tehty?:) tää on muuten aivan ihana blogi,oot niiiiiin kaunis ja ihania kuvia<3 kiitos:D

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:28

   Vastausta tähän uusimmassa tekstissäni 🙂
   Kiitos <3

 12. Essi
  klo 18:46

  Itse olen Etelä-Afrikan kiertänyt ympäri ja ämpäri, ja Kapkaupunki oli ehdottomasti lempparein paikka. Harkitsin jossain vaiheessa jopa sinne opiskelemaan menoa. Opiskelu jäi, mutta vielä minä sinne joku päivä palaan! 🙂

  Hassua oli myös, kun otettiin kiertoajelu taksilla ja meillä oli musta kuski, joka kivenkovaan väitti, ettei rotuerottelua enää näy. Eipä vissiin!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:29

   hahha, joo kyllä sitä näkyy. Kaikki on todella kohteliaita toisilleen, mutta niin selkeät rajat vielä että rotuerottelu on erittäin näkyvää.

 13. Anna
  klo 18:46

  Jos näin nyt voi sanoa, niin rakastan näitä postauksia !!!! <3 Näistä välttyy se tunnelma ja aivan älyttömän kauniita kuvia. 🙂

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:29

   Tuo on erittäin ihana kuulla 🙂

 14. Senja
  klo 19:23

  kiitos ihanasta ja kattavasta postauksesta. näyttää niin kauniilta. olen vähän kade=)

 15. minttu
  klo 20:27

  Nää matkailupostaukset on ollut ihan mun lemppareita, ihania kuvia ja maisemia 🙂 Onko tuo reidessä oleva tatuointi uusi, koitin ettiä jos oisit siitä kirjoitellut mutta ei osunnut silmään 😮

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:30

   Kiitos, kiva kuulla 🙂
   On se uusi. On pitänyt tehdä postausta siitä, mutta aika ei ole vain riittänyt. Tulossa kuitenkin vielä!

 16. Alessandra
  klo 20:50

  Ihania kuvia ja rakastan sun ”hippi”tyyliä 😉

  Itsekin Kapkaupungissa käyneenä, mun mielestäni sun kuvaus paikasta meni yks yhteen omien havaintojeni kanssa.

  Mielenkiintoinen ja ristiriitainen paikka, josta on ehkä vaikea saada mitään irti ilman paikallisten apua, niin kuin itsekin sanoit.

  Ja mitä noihin paheksuviin kommentteihin tulee: Miten kukaan suomalainen voi sitten hyvällä omalla tunnolla juoda viiniä ja syödä 3000 kaloria päivässä YHTÄÄN MISSÄÄN? Eihän se nyt niin mene että unohdetaan maailman ongelmat ja eriarvoisuus silloin kun se ei aivan hypi silmille. Haluttiin tai ei, nykyään eletään globaalissa maailmassa, ja meidän suomalaistenkin kulutusvalinnat vaikuttavat monien ihmisten asemaan ympäri maailmaa.

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:31

   Amen! Osasitpa kertoa erittäin osuvasti kaiken tässä kommentissa. Olen täysin samaa mieltä. Kiitos 🙂

 17. lailai
  klo 23:16

  Aivan upeita kuvia! Kuvasitko siis sillä olympuksella nämä?

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:31

   Kyllä, kaikki! Minulla oli Canonin järkkärikin mukana, mutta ei tullut käytettyä kertaakaan.

 18. S
  klo 09:57

  Ai kuinka voit siemailla viiniä rantabaarissa Etelä-Afrikassa kun köyhyttä on niin paljon? Ehkä kysyjien olisi aika laajentaa näkökulmaa ja katsoa peiliin. Ihan yhtä paljon sitä köyhyyttä on maailmassa vaikka joisi viininsä koti-Suomessa… Hyvä, että ollaan huolestuneita maailman menosta, vielä parempi jos sen eteen tehdään jotain. Mutta valitettava fakta on, että köyhyys ei poistu vaikka jättäisi viinin juomatta. Suomessa kun asuu on vähän vaikea moralisoida kenenkään tekemisiä. Meillä on asiat niin hyvin, että toisten syyttämisen ja elämäntavan kauhistelemisen sijaan voisi käyttää energiansa omiin hyviin tekoihin.

  Pahoittelen avautumista, pisti vain silmään..

  Etelä-Afrikka on kyllä yksi niistä must-paikoista, joissa haluaa vierailla. Ehtiiköhän sitä koskaan käydä niissä kaikissa must-paikoissa 🙂

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 17:37

   Ei mitään, oikein hyvä avautuminen oli 🙂 Olen kanssasi erittäin paljon samaa mieltä.

 19. Senja
  klo 10:53

  Voikuinka täydelliseltä kuulostaa!! Ja kuvat ovat aivan ihania!

  Itsekkin olen Afrikassa pyörinyt ja Johannesburgista jäi sama vaikutelma kyllä kun siellä parina päivänä käytiin.

 20. Ann
  klo 17:47

  Olen lukenut blogiasi jo kauan, mutta vasta nyt sain aikaiseksi kommentoida. Kirjoitat mukavan eritavalla, persoonasi ja aitoutesi näkyy tekstissä 🙂 Mielettömän kauniita kuvia Kapkaupungista ja itsellänkin heräsi näiden matkapostaustesi myötä mielenkiinto Etelä-Afrikkaa kohtaan, vaikka aiemmin en niinkään ajatellut sitä itselleni sopivana kohteena.
  Kiitos siis ihanasta blogista, kauniita kuvia ja inspiroivia tekstejä! 🙂

 21. Ida
  klo 22:58

  Kävitkö Waterfrontilla? Se on ihan huippupaikka! RAKASTAN KAPKAUPUNKIA !!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 23:38

   Kyllä, monesti! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.