VIINITILAT Stellenbosch / Paarl

Lempipuuhaani Etelä-Afrikassa saattaa hyvinkin olla viinitilojen läpikäynti. Eikä edes vain viinin takia, vaan kaiken muun mitä ne saattavatkaan sisältää. Ravintoloita, upeita alueita, puistoja, maisemia, eläimiä. Melkein mitä vain. Jokainen tila on kuin oma maailmansa ja pienenä plussana tietysti jokaisessa niissä voi muutamalla eurolla maistella haluamiaan viinejä. Ehkä myös juustoja, tai vaikka suklaita.

Itse pidän eniten isoista Stellenbosch / Paarl viinialueista, mitkä sijaitsevat lähekkäin. Olen ollut kummassakin ennenkin, mutta joka kerta nähnyt mielestäni liian vähän ja tullut liian myöhään.
Tämä postaus olkoon siis muistilistana myös itselleni ensi kertaa varten.

 

 

Stellenbosch/Paarl Viinitila-aikataulu

Valitse päiväksi arkipäivä ja mieluiten hieman pahimman sesongin ulkopuolelta. Viinitilat on kauniimpia kun maisemia ei peitä turhan monet ihmisryhmät ja saat itsekin nopeammin palvelua, milloin sinulle jää enemmän aikaa mahdollisimman monille viinitiloille.

Kaunis päivä on myös plussaa. Ei liian kuuma, mutta ei liian pilvinenkään.

 

Herää aikaisin
Syö pieni terveellinen aamiainen ja juo paljon vettä. Et luultavasti muista tehdä sitä tarpeeksi kuitenkaan loppupäivästä ja mikään kovin terveellinen ei tule olemaan loppupäivän agenda.

(Pue päälle ehkä jotain muuta kuin kokovalkoinen hattivatti-haalari, mikä rypistyy jo automatkalla ja minkä kangas oikein kirkuu olevansa maalitauluna viinitahroille).

Lähde n. klo 10
Viiniä ei ehkä tee mieli ihan heti aamusta, mutta matka kestää Stellenboschiin n. 45 minuuttia ja voitte mennä juomaan kahvit ja syömään aikaisen lounaan johonkin kauniiseen viinitilaravintolaan. Mieluiten johonkin Stellenbosh alueen alkupäähän, tai Paarlin alkuun – riippuen mistä suunnasta aloittaa.

Aikainen lounas n. klo 11.
Me lähdimme koluamaan viinitiloja Stellenboschin alusta ja kävimme viime kerralla ensimmäisenä isolla Spier tilalla, mikä oli aivan upea. Kukkaniittyjä, bambunoksakäytäviä, lampia, siltoja, joki, pocahontaspuita, nuori poika pöllön kanssa, suihkulähde ja kiva ravintola missä ”kevyt” lounas olikin hampurilainen ja inkivääriomenamehun jälkeen siirryttiin heti viininmaisteluun, mutta sitähän tänne tultiinkin tekemään joten ei haittaa, ja jos tykkäät jostain viinistä osta sitä pullo kotiin. Et saa sitä mistään halvemmallakaan kuin itse viinitilalta.

Sokkokäyntejä n. klo 12 – 14.30
Kivointa on valita (muutaman ennalta katsotun viinitilan jälkeen) viinitiloja vain summamutikassa. Niitä on yli sata ja viinitiloja tulee vastaan pääkatua ajaessa koko ajan ja vierivieritysten. Et näe ensin muuta kuin kyltin, mutta kääntyessäsi tilalle ajat luultavasti pientä pöllyävää puiden reunustamaa hiekkatietä pitkin hetken, kunnes päädyt viinitilalle. Se voi olla pieni ja idyllinen, missä on kaunis puutarha ja pari vuohta, tai iso ja ylellinen, spa hotelleineen, ravintoloineen ja isoimpine vuohineen. Joka tapauksessa tila mitä todennäköisemmin kaunis ja viini aina halpaa. Käy mahdollisimman monessa.

Toinen lounas klo 14.30
Tässä vaiheessa muutamat viininmaistelut takana on kiva istua kunnolla alas ja syödä taas jotain.
Me emme viime vuonna ehtineen Paarlin alueen Spice Route -tilan ravintolaan, joten koitimme nyt uudestaan ja saavuimmekin juuri ennen keittiön sulkemista. (keittiö sulkee n. klo 15.30) Spice Routen viinitila on todella kaunis ja ravintolasta avautuu upeat vuorimaisemat. Niitä toljotellessa hyvässä seurassa ja lautasella maukasta ruokaa ei ehkä mikään juuri silloin voisi olla paremmin (ja sanot sen luultavasti ääneen koska olet jo pienessä hiprakassa).

Viimeinen maistelu n. klo 15.30
Jos lounas on ennen neljää ohi, ehditte ehkä vielä muutamaan viininmaisteluun, missä voi ottaa vaikka jälkkäriksi juustomaistelun samalla. Kannattaa kuitenkin olla ripeä. Varsinkin Paarlin alueella suurin osa niistä sulkee ovensa jo kello 16-17.

 

Itse olisin halunnut viimeksi mennä vielä takaisin Stellenboschin alueelle, missä osa viinitiloista pitää ovensa auki pidempään, mutta olisimme joutuneet ajamaan liian pitkän matkan takaisinpäin, mistä tulikin mieleeni, että ehkä ensi kerralla aloitamme Paarlin päädystä ja ajamme Stellenboschin kautta hissukseen kotiin.

 

Mietimme myös vaihtoehtoa majoittua jossain viinitilahotellissa, tai kuskin palkkaamista (kaikenlaisia vaihtoehtoja on majoituksista ja viinitilakuljetuksista on varmasti saatavilla), mutta onneksi Saara tarjoutui olemaan koko konkkaronkan kuskina.

 

Loppupeleissä kaksi lounasta, monta viininmaistelua, vuorimaisemia, juustoja ja kauniita tiloja, sekä takakontti täynnä viinipulloja ja ajoissa kotiin ei tosin ollut ollenkaan huono saavutus nytkään.
Meillä oli ihan mahtava päivä <3

Kommentit (10)

 1. Mikko - Private Blend
  klo 08:14

  Stellenbosch on kyllä helmi: kaunis, vehreä ja ihanan kompakti verrattuna Kapkaupunkiin, ei välimatkoja 😉 Otimme kuljettajan, niin pääsimme kätevästi kiertämään viisi eri tilaa, ja niitä kyllä riittää! Tokara ja Fleur du Cap olivat kivoja, mutta suosikkini oli Lanzerac. Se oli onneksi kävelymatkan päässä, niin siellä saattoi käydä lounaallakin. Tuonne on pakko päästä uudestaan!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 12:38

   Stellenbosch on ihana, ehdottomasti ensi kerralla vietän siellä taas hieman enemmän aikaa. Kirjoitan ylös myös kehumasi paikat ja käyn ainakin niissä! Kiitos tästä 🙂

 2. Miaminttu
  klo 10:47

  Jäin miettimään, että selvisitkö ilman viinitahroja maalitauluilusta huolimatta? 😀

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 12:37

   Haha, selvisin ihme ja kumma kyllä 😀 Ei yhtäkään tahraa!

 3. Kaisa ja Lyy
  klo 11:05

  Hei Julia 🙂 Luimme yhdestä postauksestasi, että olet käynyt steinerkoulua.
  Missä steinerkoulussa olet käynyt ja kuinka monta luokkaa?
  Meitä kiinnostaa sillä olemme itsekkin käyneet steinerkoulua 😀

  Ihania kuvia jällee kerran ja nauti lämmöstä :)!

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 13:28

   Kävin Ruskeasuolla ja lukioon asti 🙂

 4. Jenny
  klo 18:53

  i love your blog!
  can you tell me were this white ’ jumpsuit ’ is from?
  greets from germany

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 19:02

   Thank you Jenny 🙂 Jumpsuit is from H&M 🙂

 5. Jyri
  klo 08:16

  Moi Julia
  Tulimme juuri Stellenbochin alueelta jossa vierailtiin mm. Ernie Elsin viinitilalla.Tosi kaunista ja sulla on selkeästi hyvä maku:)

  1. JULIA Toivola Kirjoittaja
   klo 13:46

   Kiva kuulla 🙂 Siellä on kyllä niin kaunista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.