Baggage on hyvän suhteen perusta

Miten hirveää olisi seurustella jonkun kanssa, joka ei ole ikinä seurustellut?

27-vuotias nainen sanoi: ”En enää ikinä aio deittailla kolmekymppisiä miehiä, niillä on jo niin paljon baggagea.”

Kaverillani oli juuri mennyt taas yksi orastava elämää suurempi rakkaustarina mönkään.

Olisi tehnyt mieli sanoa, että ikä ei ole tarkin mahdollinen sisältökuvaus miehen elämästä. Varmaa on vain se, että kolmekymppisen baggage-miehen elämässä maa on ehtinyt kiertää auringon kolme kertaa useammin kuin naisen elämässä.

Ikäkeskustelun sijaan aloinkin miettiä baggagea. Tunne-elämän painolastia. Sitä pidetään ongelmana. Kolmekymppiset miehet ovat siis ehtineet aiemmissa ihmissuhteissaan kohdata niin paljon ongelmia, että mokaavat kaikki tulevatkin ihmissuhteensa, kumppanista riippumatta? Interesting.

Mulla on baggagea. Roikuin edellisessä suhteessani 7,5 vuotta ennen kuin panin sen poikki. Kumppani oli tosi tyytymätön, mutta uskoi loputtomalla optimismilla onnelliseen tulevaisuuteen. Ero oli valtava järkytys kummallekin, mutta eri syistä. Mä järkytyin siitä, että en kyennyt lopettamaan suhdetta vaikkapa kolme vuotta aiemmin. Sen sijaan lupailin kumppanille turhaan tsemppaavani jatkossa enemmän.

Siitä jäivät käteen syvä pelko ja ahdistus naisen ajan tuhlaamisesta ja loukkaamisesta. Eksä sanoi eron jälkeen, että olin ihana poikaystävä ja kohtelin häntä aina hyvin, ja että hän itse teki toistuvasti päätöksen jäädä suhteeseen. Koen silti, että varastin häneltä valheellisesti aikaa ja särjin unelmat. Ehkä siksi mun on nykyään vaikea sopia toisia Tinder-treffejä. Se olisi mun baggagella mun päässä perusteltua vain, jos tiedän ekan kiusallisen kahvittelun perusteella, että haluan ventovieraan digiprofiilin kanssa naimisiin.

Mutta. Baggage ei ole läheskään aina huono asia. Baggagen voisi myös suomentaa sanaksi kokemus. Kun asioita kokee, aina on mahdollisuus, että menee päin persettä. Jatko riippuu siitä, mitä kokemuksilla tekee. Sitä myötä baggagea on kahdenlaista: hyvää ja huonoa.

Mitä jos baggage tarkoittaa, että on kokeillut asioita ja ottanut niistä opiksi? Miten muuten opit hyväksi ihmissuhteissa kuin harjoittelemalla niitä? Jos haluat poikaystävän ilman baggagea, haluatko myös kirurgiksesi sellaisen, jolla ei ole vuosien opintojen ja leikkaustilanteiden tuomaa baggagea?

Hyvän baggagen ihminen on parisuhteessa 100 kertaa parempi ratkaisu kuin puhdas, täysin lightina matkustava ihmissuhdeneitsyt. Jos tapaisin naisen, jolla ei ole yhtään huonoa ihmissuhdetta ruumaan menevässä matkalaukussa, juoksisin kauhuissani karkuun.

Huonoa baggagea taas on se, että asioista ei ota opiksi ja toistaa samoja virheitä uudestaan ja uudestaan. Siksi minä-kausi on voittava konsepti. Päättyneen ihmissuhteen jälkeen kannattaa ottaa hetki rauhassa ennen uusia sekoiluja ja miettiä: mistä itse oikeasti tykkään ja mistä en? Huonossa ihmissuhteessa kun voi kadottaa itsensä. Jotten ala kuulostaa Gandhilta totean, että toki villi alistusseksi tuntemattoman kanssa heti eron jälkeen piristää, mutta heti ei kannata rakastua. Edellisen elämän peloissa ja traumoissa on pohjimmiltaan kyse samasta ilmiöstä kuin siinä, miksi alkoholistien lapset päätyvät yhteen alkoholistien kanssa.

Siksi mun mielestä on mielenkiintoista puhua treffeillä naisen aiemmista parisuhteista (tiedän, kuulostaa todella kiusalliselta). Hälytyskellot soivat, jos samanlaisena toistuvat asiat ja paskat miehet ovat vain jotenkin tapahtuneet naiselle. Kuin kosminen hyökyaalto, johon ei voi vaikuttaa. Kysyessäni baggagesta yksi treffikumppani ilmoitti: ”No mulla on yhdestä suhteesta lapsi.” Vaikka kuinka mahtuisi kantoreppuun, sitä en tarkoittanut, eikä lapsi itsessään ole minkäänlaista baggagea.

Kerroin pari tekstiä takaperin kaveristani, joka muutti kolmen vuoden suhteen kohdalla naisestaan erilleen ja alkoi käydä psykoterapiassa rupattelemassa. Kaverin todella monta kertaa toistunut kaava on ollut erota upeasta naisesta kolmen vuoden kohdalla ja löytää heti uusi ja muuttaa yhteen. Hän sanoi viikonloppuna: ”Musta tuntuu, että tämän suhteen ongelmat johtuvat enemmän musta kuin naisesta tai suhteesta.” Nerokasta. Kaveri on muuttamassa huonon baggagen hyväksi, ja edessä voi olla todella miellyttävä tulevaisuus. Jos kohtaat tämän kaverin sinkkuna, hän pieksee kumppaniehdokkaana nollabaggage-fuckboyt sata-nolla.

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!

Kommentit (8)

 1. Nainen__
  klo 18:33

  Näinhän se on. ELämänkokemusket, rankatkin (ihmissuhteissa) on hyvästä mutta jos niistä ei ole oppinut mitään/niitä ei ole käsitellyt tarpeeksi, ne voivat muodostus huonoksi taakaksi. Silti ihminen, jolla ei ole seurustelukokemusta ei mielestäni automaattisesti ole ”tyhjäpää” jota juoksisin karkuun. Ehkä ihminen ei ole kohdannut ketään jonka kanssa seurustella, kaikki eivät voi aloittaa suhdetta ”yhtä heppoisasti” kuin toiset. 🙂 Minkä ikäinen muuten Ylikelaaja olet? Alkoi kiinnostaa tuon alkukappaleen jälkeen vaikkei teksti ei keskittynyt ikäkysymyksiin.

  1. Ylikelaaja Kirjoittaja
   klo 11:55

   Good point! Oon kolmekymppinen. Henkisesti 14. =)

 2. souphie@hotmail.com
  klo 20:07

  Aamen! Hyvä teksti.

 3. minna
  klo 20:10

  Olen oman pitkän parisuhteeni jälkeen miettinyt kiintymyssuhdeteorioita ja niiden vaikutusta parisuhteen onnistumiseen. Voisko tässä olla mahdollinen seuraavan jutun aihe?

  1. Ylikelaaja Kirjoittaja
   klo 11:56

   Ehdottomasti, mielenkiintoista! Etenkin jos avaat noita teorioita vähän enemmän, jotta saan juonesta kiinni.

 4. emmy
  klo 21:34

  Juuri näin! Samasta syystä tulisi olla kiitollinen nykyisen kumppaninsa entisille kumppaneille – he ovat kuitenkin hyvin paljon vaikuttaneet siihen, miten kumppani tänä päivänä käyttäytyy parisuhteessa. Suurin ongelma suhteissa ylipäänsä taitaa olla se, että ihmiset eivät tunnista tuota omaa ”huonoa” baggageaan tai vaikka tunnistaisivatkin, eivät jaksa tehdä asialle mitään kun omien käytösmallien muuttaminen on paikoin niin epämiellyttävää hommaa. Miten muuten Ylikelaaja kävi sen naispuolisen kaverisi kanssa? Päätitkö heittää ystävyyden romukoppaan? 😉

  1. Ylikelaaja Kirjoittaja
   klo 11:58

   Juuri näin. Ja no joo, heitin. Ja en. It’s oh so very very complicated. Siitä voisi kirjoittaakin, kun pääsen ensin itse kärryille, missä sen kuvion kanssa nyt mennään.. =)

 5. Ehkä jonkin sortin ylikelaaja myös
  klo 20:00

  Tää on asia mitä olen viime aikoina miettinyt todella paljon sillä itselläni on takana 7 vuoden suhde, jossa ehdittiin naimisiinkin. Avioero tuli pettämisen ja miehen väkivaltaisuuden takia. Nyt kun erosta on kulunut reilu vuosi olen tavannut itseäni 7 vuotta nuoremman miehen, jonka pisin suhde on ollu puolivuotta. Lähtökohtaisesti mietin jo, että voiko näin eri lähtökohdista tulevat ihmiset löytää yhteisen polun. Miehellä ilmeisesti huonoa baggage, sillä jos esimerkiksi vastaan viestiin, jossa hän ilmoittaa tulevansa hieman myöhemmin kuin sovittiin”ok”, niin hän pelkää, että olen suuttunut. Näitä esimerkkejä on lukemattomia, jolloin mies pelkää että saan raivarin jostain aivan mitättömästä asiasta. Kerran sitten totesin hänelle, kun on saanut turpaan ja petetty todella härskisti, niin osaa laittaa asioita hieman perspektiiviin niin ei tarvi jokaisesta pienestä asiasta suuttua. Onko tämä nyt sitä hyvää baggage minun kohdalla?
  Olen kyl huomannu hyviä ja huonoja puolia siinä että toisella ei ole kokemusta. Ensinnäkin se on upeeta kun toinen on kaikkea muuta kuin kyyninen 😍 Jotenki se on todella tarttuvaa kun toinen on täynnä uskoa kaikkeen hyvään, toiseksi kun kukaan ei ole yrittänyt muokata niin ihminen on aidosti täysin oma itsensä ja kolmanneksi kaikki on uutta ja ”jännittävää” toiselle mikä on myös tarttuvaa. Kuitenkin jatkuvasti mietin, onko toinen niin tosissaan kuin minä? Osaako hän arvostaa niitä asioita mitä minulla on tarjota kun ei ole koskaan ns. rämpinyt paskassa? Odotanko liikoja ja liian nopeasti? Tietääkö toinen edes mitä haluaa kun ei ole vertailupohjaa? Haluaako hän joskus erota ihan vaan sen takia että ei ole kokenut tarpeeksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.