Saako nainen tienata enemmän kuin mies?

Kerron, mitä oikeasti ajattelen vasta tekstin lopussa.

Nainen_-nimimerkki kysyi:

“Häiritseekö miestä seksikumppanin/puolison korkeampi tulotaso/koulutus/asema/ammatti? Voisitko olla suhteessa naisen kanssa, joka on vaativammassa ammatissa kuin sinä ja tienaa enemmän?”

Kiitti kysymyksestä, laittakaa lisää tulemaan! Nimettömänä on helppo huudella vastauksia. Paitsi tästä aiheesta.

Aivan hirveä kysymys. Jos vastaa, että naisen parempi ammatillinen asema häiritsee, on ehkä hankala elää itsensä kanssa.

Haluaisin sanoa, että ei häiritse. Keksin heti monta syytä, miksi sanoisin näin:

1) Kannatan tasa-arvoa koko toksisen maskuliinisuuteni voimin.

2) Suhteessa ollaan ihmisen, ei ammatin tai tutkintonimikkeen kanssa. En muista koskaan sanoneeni: “Oon ihan ihan hulluna Saaraan, kun se on niin korkeakoulutettu.”

3) Mulla on hyvä itsetunto. Pidän itseäni sen verran hyvänä tyyppinä, ettei mun tarvitse arvottaa itseäni muiden ihmisten tai maallisten asioiden kautta.

4) Kokemukseni perusteella kaikki työ on vaativaa, jos sen yrittää hoitaa hyvin. Ja useimpiin ammatteihin pätevöityy, kun niitä tekee tarpeeksi pitkään. Olihan se yksikin tyyppi lopulta todella pätevä valelääkäri.

5) Korkeakoulutettuna koen, ettei tutkinnosta ole ollut juurikaan hyötyä työelämässä vaadittavien taitojen kannalta. Mainittakoon, että arvostan kuitenkin,  että lääkärilläni on koulutus.

Miksi mua siis haittaisi kumppanin parempi tulotaso, koulutus tai asema?

Negatiivisesti ajateltuna kyse on siitä, että mies haluaa olla työelämässä parempi kuin nainen. Sillä se tontti on perinteisesti ollut miesten tontti. Tämä ajatus on hirveä, mutta kuolee hitaasti.

Kaikkihan haluavat suhteessa ja elämässä jonkun tontin, jolla olo on itsevarma. Ei vain pitäisi jumittua vanhanaikaisiin käsityksiin siitä, mikä kenenkin tontin pitäisi olla.

Sitten mies voi ajatella, että miehen pitää pystyä tarjoamaan naiselle tiettyjä asioita. Kuten taloudellinen tuki. Siitä voi saada onneakin, eikä motiiveja voi heti huomita synkiksi. Eikä tämä ajattelu ole täysin poistunut maailmasta naistenkaan puolelta. Kyllähän naiset yhä pitävät siitä, jos tarjoan treffeillä tai matkoilla kaiken – moni jopa odottaa sitä.

Sitten se punchline, oma vastaukseni: Mä olisin todennäköisesti aivan riekaleina, jos nainen olisi mua menestyneempi työelämässä. Pitäisin itseäni tuossa tilanteessa epäonnistujana. Se liittyy hieman ajatukseen, että haluaisin tarjota kumppanilleni mahdollisimman paljon kivoja asioita. Toki ymmärrän, että halaus joka aamu voi lämmittää enemmän kuin Mersun nahkapenkit, mutta silti. Enemmän mun vastauksessa on kuitenkin kyse muista asioista.

Kyse on siitä, että olen ainakin vielä todella hölmö enkä tajua tosielämästä mitään: olen hyvin, hyvin, hyvin työkeskeinen ja kilpailuhenkinen ihminen, ja mulle on tärkeää menestyä työssäni. Jos kumppani olisi menestyneempi, se olisi jatkuva muistutus suhteellisesta huonoudestani. Bloggaaminen ei muuten ole mun päätyö.

En voi uskoa, että juuri kirjoitin noin. Selvästikään mulla ei ole niin hyvä itsetunto, kuin kirjoituksen alussa väitin. Mutta se ei tarkoita, että mulla olisi vanhakantainen lähestymistapa tasa-arvoasioihin ja naisen tonttiin. Olen muuten vain karsea tyyppi.

Ajatteluni ei vaikuta siihen, minkälaisia naisia lähestyn. Mutta se saattaa vaikuttaa siihen, etten halua lähestyä ketään, ennen kuin olen tarpeeksi menestynyt. Olen aika surullinen tyyppi.

Lohdutuksen sanana menestyneille naisille: Jos naisen asemasta tulisi mulle este suhteessa, en olisi muutenkaan parisuhdemateriaalia. Joku elämässä olisi pielessä. Ja haluan ajatella, että jos olisin sinut itseni kanssa, ja homma muuten toimisi naisen kanssa, pääsin yli juuri esittelemistäni tunnevammoista. Ei muuta kuin tuulta päin!

 

KOMMENTOI! Oletko samaa mieltä, mitä neuvoja antaisit? Parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen!

 

Kommentit (5)

 1. Parisuhteen lasikatto
  klo 21:15

  Eli mies on susta epäonnistunut, jos nainen on menestyneempi työelämässä (miten tämä muuten mitataan – palkkapussilla, johon lasketaan naisen euron huomioon ottava tasaus vaiii…?), mutta nainen ei, jos mies on menestyneempi? Asioiden luonnollinen tila on siis tässä ajattelumallissa se, että naiselle on normaalia olla työelämässä miestään huonompi. Hmmmmmmmmmm……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Ehkä tosiaan sinuna harrastaisin vielä jotain pientä itsereflektiota oman itsetunnon tilasta.

  Bongasin tekstistä pikaluvulla viisi kirjoitusvirhettä – missä on Cosmon oikolukija?

  Ja kaiken provoilun jälkeen: oon sun vakkarilukijoita, keep up the good work!

 2. Erppa
  klo 14:14

  No tämänhän ei pitäisi tulla kellekään yllätyksenä 😀 Itse opiskelen vielä vasta kandivaiheessa yliopistossa 27-vuotiaana, mutta koska ala on sellainen joka nimikkeensä perusteella liitetään melko fiksuihin ihmisiin, on jo tässä vaiheessa tullut ongelmia, vaikka en ole vielä kunnolla edes päässyt aloittamaan uraa ja lyömään rahoiksi. Tapailin hetken aikaa yhtä AMK-insinööriä, joka työskenteli hyväpalkkaisessa työssä projektipäällikkönä. Kuitenkin se fakta, että minä olin yliopistossa ja hän ”vain” AMK, sai hänet pelkäämään että minä olen fiksumpi (enkä itse ollut edes koskaan ottanut puheeksi kumpi muka on parempi, yliopisto vai AMK, koska mulle sillä ei ole väliä). Jopa käsialani oli pelottavan paljon parempi kuin hänellä… Suhde päättyi siihen, että tyyppi petti minua. Toisessa suhdeyritelmässä tapailin tulevaa tohtoria, ja hän kertoikin ylpeänä että vielä ei ole tullut vastaan koulutetumpaa naista. Kun otin puheeksi että haluaisin maisteriksi valmistumisen jälkeen suorittaa vielä MBA:n, yhtäkkiä häntäkin rupesi kiinnostamaan MBA, ja tietenkin vielä maineikkaammassa yliopistossa kuin mistä itse olin puhunut. Suhde päättyi kyllä muista syistä, mutta tuli selväksi kuinka hän arvosti omaa älyään ja sen tuli saada loistaa.
  Ilmeisesti vaihtoehdot naisena on siis tyytyä tyhmän bimbon rooliin ja huonopalkkaiseen uraan jos haluaa parisuhteen, tai sitten olla yksin se ”kylmä ja kova bisnesnainen” joka pelottaa kaikki miehet tiehensä. Itselleni valinta ei ainakaan ole vaikea… 🙂

 3. Nainen__
  klo 18:10

  @Erppa Ei helv… Siis just oikeesti tätä mietin! Uskon että menestyvä nainen voi löytää vierelleen naisen joka tukee naista kuten vaikka Tarja ja Pentti mutta kyllä mullakin on vastaavaa kokemusta. Kun olin juuri aloittanut yliopistossa eräs tapailemani mies joka oli yliopiostossa itsekin koki alemmuutta tiedekuntaani kohtaan sanoen ”Ai susta tulee sitten oikeen ______”. Silloin kummaksuin asiaa mutta en missään vaiheessa kuvitellut että se olisi aidosti ongelma. Nyt vanhempana ja viisaampana en ole enää niin varma, haluisin kyllä uskoa että on miehiä jotka ei halua että oma nainen on siinä bimbon roolissa.
  Toki ymmärrän että mies haluaa ”tarjota” naiselle ja pitää perheestä huolta mutta ei sitä mitata pelkästään rahassa/töpaikan mukaan vai???

 4. Voi elämä
  klo 13:49

  Pidän TODELLA outona, että miehiä edelleen häiritsee, jos nainen on työelämässä menestyneempi tai tienaa enemmän. Eihän kaikkien ole pakko olla uraorientoituneita, mitä väliä, onko siinä roolissa mies vai nainen? Kieltämättä kuulostaa itsetunto-ongelmalta. Itsetuntoa voi rakentaa muidenkin asioiden, kuin työssä menestymisen varaan. Ja vaikka se itselle olisikin merkittävä osa itsetuntoa, miten puolison menestys on siitä pois? Eivätkö molemmat voi olla menestyneitä? Entä jos aloitat suhteen tilanteessa, jossa itse olet ”menestyneempi” kuin nainen, mutta nainen tekee jossain vaiheessa huikean uranousun ja menee ”ohitsesi”?

 5. Ylikelaaja Kirjoittaja
  klo 13:09

  Se on just näin! Eli hanurista. Mutta tosiaan ylikelailin tekstissa, että 80 % tunteesta tulee siitä, että olen niin kilpailu- ja työkeskeinen ihminen. Eli jos viettäisin elämässäni eniten aikaa kaverini kanssa, mua häiritsisi jos hän olisi mua silminnähden menestyneempi työelämässä. Mikä on tietysti idiottimaista käytöstä ja ajattelua aikuiselta. Sitten 20 % bonusboosti ajatteluun tulee siitä varmasti virheellisestä ajatuksesta, että naiselle on tärkeää, että mies on menestyvä. Missään nimessä en halua bimboa kumppanikseni. Itse asiassa olisi ihana elää itseäni fiksumman naisen kanssa (rima ei siis ole edes kauhean korkealla). Ehkä tää tästä! Kiitti kommenteista joka tapauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.